Σκηνοθεσια: Kenneth Branagh
Παίζουν: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe
7Overall Score

Σαράντα τρία χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι στο κινηματογραφικό πανί, το Orient Express ξεκινά και πάλι φιλοξενώντας στα βαγόνια του μια πλειάδα εξαίρετων ηθοποιών οι οποίοι δίνουν ζωή στους χαρακτήρες που εμπνεύστηκε η Agatha Christie για το ομώνυμο βιβλίο της.

Η υπόθεση είναι γνωστή: ένας έμπορος τέχνης δολοφονείται στην καμπίνα του μέσα στη νύχτα και όλοι είναι ύποπτοι μέχρι να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος. Ο διάσημος επιθεωρητής Hercule Poirot αναλαμβάνει(με βαριά καρδιά) να εξιχνιάσει το έγκλημα μιας κι ενώ θεωρητικά είναι σε διακοπές όντας πολύ κουρασμένος από τις υποθέσεις που αναλαμβάνει τη μια μετά την άλλη, βρίσκεται πάνω στο τρένο οπότε δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς…

Ο Kenneth Branagh έχει διπλό ρόλο στην ταινία: κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη αλλά παράλληλα ερμηνεύει και τον ρόλο του Βέλγου επιθεωρητή Poirot. Στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε την Michele Pfeifer [που κάνει καμπάκ(sic) στον – κινηματογραφικό – έρωτά μας], την Penelope Cruz, τον Johnny Depp στον ρόλο του θύματος (που πήγαινε γυρεύοντας, δεν θα το αρνηθώ), την Dame Judy Dench (σε έναν ρόλο σκέτη χολή και ξίδι) αλλά και τον JoshGad, τον οποίο απολαύσαμε πολύ πρόσφατα ως LeFou στο “Beauty and theBeast” της Disney. Τέλος, άψογοςείναι και ο Derek Jacobi στον ρόλο του butlerτου θύματος, ο οποίος βγάζει και λίγο συναίσθημα με το πονεμένο του δόντι προς το τέλος της ταινίας.

Στο διά ταύτα: το film είναι πολύ προσεγμένο, με πολλά ψευτοεξωτερικά γυρίσματα σε χιονισμένες βουνοκορφές και ερημικούς σταθμούς κι ένα τρένο τόσο πολυτελές και καλοφτιαγμένο/ρεαλιστικό που ξυπνά στον θεατή την επιθυμία να ταξιδέψει το συντομότερο δυνατό. Η ατμόσφαιρα είναι σχετικά κλειστοφοβική, μιας και οι επιβάτες είναι εγκλωβισμένοι στο τρένο λόγω τωνχαμηλώνεξωτερικών θερμοκρασιώναλλά και για να μην πέσουν θύματα του δολοφόνου που κυκλοφορεί ελεύθερος μέσα και έξω απ’ το τρένο όσο αυτό είναι σταθμευμένο -κατά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Όσον αφορά το cast, την παράσταση κλέβει η Michelle Pfeiferστον ρόλο της αντροτραγανίστρας μυστηριώδους ξανθιάς (με προεκτάσεις),ενώ απογοητευτικά άχρωμη και άοσμη στον ρόλο της ιεραποστόλου είναι η Cruz (ο ρόλος τη θέ λει ψιλοκαταθλιπτική αλλά θα μπορούσε και καλύτερα). Ο Depp,για το λίγο που εμφανίζεται μιας και είναι το θύμα της υπόθεσης (σιγά το spoiler),είναι ικανοποιητικός ως μαφιόζος, ενώ ο Branaghστον ρόλο του επιθεωρητή ίσως θα έπρεπε να έχει μια λίγο περισσότερο καλοζωισμένη σιλουέτα για να πείθει ως ο τύπος ανθρώπου που ζει για να τρώει και απολαμβάνει το κάθε τι.

Το μόνο αρνητικό ίσως θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή στην ιδιοτροπία του χαρακτήρα του Poirot (ποιος δεν τον γνωρίζει άραγε;) που γίνεται με τις πρώτες σκηνές στο ξενοδοχείο και την επίλυση του μυστηρίου της κλοπής του πολύτιμου αντικειμένου από τον ναό στην Ιερουσαλήμ (τα γυρίσματα έγιναν στη Μάλτα).

Μια ψυχαγωγική ταινία που θέτει τις βάσεις για ένα πιθανό franchise (μακάρι),διαθέτει λαμπερό και superrelevantcast (ανάμεσαστις πρωταγωνίστριες είναι και η Daisy Ridley, η Reyτου τελευταίου StarWars)και φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το έργο της Christieστους θεατές οι οποίοι συνήθως προτιμούν τα γεμάτα εκρήξεις blockbustersκαι τα splatterfilms. Έτσι, για αλλαγή!