Σκηνοθεσια: Emmanuelle Bercot
Παίζουν: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel
7Overall Score

Η Emmanuel Bercot μετά το πολυβραβευμένο «La tête haute» καταπιάνεται με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αληθινή ιστορία, αυτήν της Dr Irene Frachon. Η γιατρός έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη από τον αγώνα της να απαγορευθεί το φάρμακο Mediator, που υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνο για 500-1.000 θανάτους στη Γαλλία. Το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως ρεαλιστικό και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαιτέρως σκληρό ιατρικό δράμα, του οποίου το μεγαλύτερο ατού είναι η πρωταγωνίστρια, Sidse Babett Knudsen.

Κάποιοι ίσως τη θυμούνται από τα τηλεοπτικά «Borgen» και «Westworld» και άλλοι από τα κινηματογραφικά «Inferno» και το «L’hermine». Η ερμηνεία της στο «150 milligrams» είναι ουσιαστικά όλη η ταινία. Σαν άλλη Erin Brockovich (αλλά με πτυχίο πνευμονολόγου) η Dr Frachon της Knudsen πολεμάει μόνη της μια φαρμακοβιομηχανία, με σκοπό την απόσυρση ενός σκευάσματος που ευθύνεται για τον θάνατο πολλών ασθενών με καρδιοπάθεια. Κανείς δεν τολμά να τα βάλει με τους ισχυρούς, εκτός από έναν-δυο ανθρώπους σε στρατηγικής σημασίας θέσεις, οι οποίοι τη βοηθούν όσο μπορούν σε τομείς όπου η ίδια δεν γνωρίζει πώς να κινηθεί. Η μανία της όμως για την αποκάλυψη της αλήθειας, η άγνοια κινδύνου όσον αφορά τις ιατρικές έρευνες και τις δημοσιεύσεις τους και ο παρορμητισμός της βάζουν εμπόδια στον αγώνα της για το δημόσιο καλό και σε πολλές περιπτώσεις ρισκάρει να εκθέσει και όσους τη στηρίζουν.

Πολύ αληθινό και δύσκολο film (σε ορισμένα σημεία), με εξαιρετικές ερμηνείες στους βασικούς ρόλους αλλά και σχετικά μεγάλη διάρκεια, η οποία λόγω της πυκνής «δράσης» φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη, χωρίς όμως να κουράζει, κυρίως χάρη στους χαρακτήρες, που είναι relatable και προκαλούν το ενδιαφέρον του θεατή. Με μια άκρως συγκινητική σκηνή, της οποίας ο αντίκτυπος συνοδεύει τον χαρακτήρα ώς το φινάλε, το film κερδίζει το κοινό που αγωνιά μαζί με την απλή, καθημερινή και ξεροκέφαλη πνευμονολόγο.

Από τις καλύτερες επιλογές της εβδομάδας, ρίχνει φως σε θέματα που δεν γνωρίζει ο μέσος θεατής/ασθενής και προβληματίζει ως προς το παιχνίδι για το κέρδος που παίζεται στις πλάτες όσων έχουν ανάγκη.