• Why this life? Πως καταλήγουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε σήμερα? Έχει να κάνει με το πώς γαλουχηθήκαμε ή με την φύση μας? Είμαστε έρμαια του σύμπαντος ή μπορείς να πάρεις την μοίρα σου στα χέρια σου? Και αν ισχύει αυτό θα παραιτηθείς ή θα την προκαλέσεις? Είσαι ο άνθρωπος που θα έφτανε στα άκρα για προστατεύσει τον εαυτό του ή αυτούς που αγαπάς? Αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα καλείσαι να απαντήσεις καθώς παρακολουθείς μια από τις ποιο συναρπαστικές και καλό φτιαγμένες σειρές των τελευταίων χρόνων.

Ο λόγος για το «Orphan Black», μια σειρά καναδικής παραγωγής σε συνεργασία με το BBC America που φτάνει φέτος στο τέλος της μετά από 5 σεζόν. Η σειρά ακολουθεί την Sarah Manning (Tatiana Maslany) που προσπαθεί να ξεφύγει από την παλιά της ζωή και να μπει στον ίσιο δρόμο για να κερδίσει την κηδεμονία της κόρης της. Όταν βλέπει μπροστά της μια κοπέλα να αυτοκτονεί, που όμως είναι ολόιδια με εκείνη, αν και ταράζεται αποφασίζει να υιοθετήσει την ταυτότητα της. Όσο όμως βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ζωή της τόσο καταλαβαίνει ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα από ότι φαίνονται και χωρίς να το ξέρει η ζωή της θα αλλάξει για πάντα. Σιγά σιγά μαθαίνουμε ότι δεν είναι μόνο αυτές που μοιάζουν τόσο πολύ αλλά υπάρχουν και άλλες που μοιράζονται το ίδιο πρόσωπο. Έτσι η Maslany καταλήγει να παίζει τουλάχιστον 5-6 εντελώς ξεχωριστούς χαρακτήρες με διαφορετικές προφορές , τικ και εμφανίσεις. Έχουμε την νοικοκυρά Alison, την επιστήμονα Cosima, την ψυχοπαθή Helena, την αστυνομικό Beth, την μυστηριώδη Rachel ενώ συχνά πυκνά εμφανίζονται και άλλοι ήρωες.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν θα είχαν σημασία αν δεν υπήρχε ο πραγματικός λόγος που αυτή η σειρά έχει εκατομμύρια fans και αυτός είναι η καταπληκτική και απίστευτα ταλαντούχα πρωταγωνίστρια της σειράς Tatiana Maslany («Woman In Gold»). Η νεαρή ηθοποιός καταλήγει να παίζει το μισό σχεδόν cast με τόση μαεστρία και προσοχή στη λεπτομέρεια που ξεχνάς και αμφιβάλλεις ότι ο ίδιος άνθρωπος. Πολλές φορές καλείται  να παίξει απέναντι από τον εαυτό της μία και δυο φορές ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που στη σειρά ο ένας χαρακτήρας προσποιούταν ότι ήταν ο άλλος. Στις περιπτώσεις αυτές η ερμηνεία της είναι τόσο προσεγμένη που βλέπεις τον ένα χαρακτήρα στον άλλο και απορείς με το ταλέντο της. 5 σεζόν αργότερα και ακόμα ξεχνάω ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κερδίσει Emmy, Χρυσή Σφαίρα αλλά και ότι Καναδικό βραβείο υπάρχει για τις ερμηνείες τις. Όμως και το υπόλοιπο cast δεν πάει πίσω και ειδικά ο Jordan Gavaris που καταφέρνει και κλέβει την παράσταση ως Felix ο θετός αδερφός και κολλητός της Sarah με καταπληκτική αγγλική (ψεύτικη) προφορά και τρελό υφάκι.

Μπορεί πολλές φορές το μυστήριο και οι θεωρίες συνωμοσίας να γίνονται αρκετά πολύπλοκα αλλά αξίζουν τον κόπο για να μπορέσεις να περάσεις τον χρόνο σου με αυτούς τους καταπληκτικούς χαρακτήρες που δεν είναι ποτέ τέλειοι ή πάντα σωστοί αλλά είσαι πάντα με το μέρος τους. Παρόλο που υπάρχει αρκετή δράση και χιούμορ το δυνατό της σημείο είναι τα μηνύματα αδελφικότητας, διαφορετικότητας και αποδοχής. Είναι η δύναμη της οικογένειας είτε εξ αίματος είτε αυτή που διαλέγουμε εμείς. Είναι η μητρότητα και η δύναμη της αγάπης μιας μητέρας. Η όπως το θέτει ακόμα καλύτερα ο Felix:

“We are all mysterious works of chance, of choice, of nature versus nurture. So to my galaxy of women, thank you for the nurture”