Η σουηδική ταινία «Τhe Square» του Ρούμπεν ‘Eστλουντ απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο 70ο Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για μια σάτιρα με κεντρικό πρόσωπο τον επιμελητή μιας έκθεσης σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας πήρε η Νταϊάν Κρούγκερ για το αντι- νεοναζιστικό δράμα «In the Fade» του Φατίχ Ακίν.Το έργο αναδεικνύει την ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ ο Ακίν έχει συμπεριλάβει και την Ελλάδα στα γυρίσματα. «Είναι το θύμα, χάνει την οικογένεια της αλλά αρνείται να το βάλει κάτω.

Η γαλλική παραγωγή «120 χτύποι το λεπτό» του Ρομπίν Καμπιγιό, πήρε το Μέγα Βραβείο της κριτικής επιτροπής.Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας πήγε στον Χοακίν Φίνιξ για την ταινία: «Δεν ήσουν πραγματικά ποτέ εδώ» της Σκοτσέζας Λιν Ράμσεϊ.»

Οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου μοιράζονται το βραβείο σεναρίου με τη Λιν Ράμσεϊ! Τρίτη διαδοχική βράβευση για ταινία του εξαιρετικά επιτυχημένου ελληνικού διδύμου στις Κάννες, μετά τον «Κυνόδοντα» (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα) και τον «Αστακό» (βραβείο της επιτροπής), με τους Λάνθιμο και Φιλίππου να κερδίζουν σε μια κατηγορία που παραδοσιακά «ερεθίζουν» με την ιδιαίτερη και οξεία γραφή των ιστοριών τους.

Αναλυτικά τα βραβεία του 70 Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών:

Χρυσός Φοίνικας: THE SQUARE του Ρούμπεν Έστλουντ


Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: 120 BEATS PER MINOUTE του Ρομπέν Καμπιγιό.


Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σοφία Κόπολα για το THE BEGUILED.


Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Γιοακίμ Φίνιξ για το YOU WERE NEVER REALLY HERE .


Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Νταϊάν Κρόυγκερ για το IN THE FADE .


Βραβείο Σεναρίου: Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου THE KILLING OF A SACRED DEER .

και Λιν Ράμσεϊ YOU WERE NEVER REALLY HERE .

Βραβείο της Επιτροπής: LOVELESS του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
Χρυσή Κάμερα: «Jeune Femme» της Λεονόρ Σεραΐγ
Χρυσός Φοίνικας ταινίας Μικρού Μήκους: «A Gentle Night» του Ζίου Γιανγκ
Ειδική Μνεία της Κριτικής επιτροπής: «The Ceiling» του Τέπο Αϊρακσίνεν