Σκηνοθεσια: Marco Bellocchio
Παιζουν: Bérénice Bejo, Valerio Mastandrea, Fabrizio Gifuni
3.2Overall Score

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μάσσιμο Γκραμμελίνι, το «Όνειρα Γλυκά» αποτελεί τη νέα σκηνοθετική προσπάθεια του βετεράνου Μάρκο Μπελόκιο, η οποία προβλήθηκε στο τμήμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» στο περσινό φεστιβάλ Καννών.

Στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών ο μικρός Μάσσιμο χάνει την πολυαγαπημένη του μητέρα, γεγονός που τον ακολουθεί και τον στιγματίζει για τη μέχρι τώρα ενήλικη ζωή του την οποία παρακολουθούμε σε διάφορες φάσεις κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90. Είτε ως αθλητικογράφος στο Τορίνο, είτε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Σαράγιεβο το γεγονός ότι υπήρξε ορφανός τον κατατρέχει και όταν προσπαθεί να το ξεχάσει του το θυμίζουν οι άλλοι. Κλειστός σαν χαρακτήρας , σε πλήρη έλλειψη επικοινωνίας με τους γύρω του αποφεύγει να δει το πρόβλημα κατάματα , να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίσει. Μέχρι που έρχεται η ώρα μετά και το θάνατο του πατέρα του να επισκεφτεί μετά από χρόνια το πατρικό του σπίτι.

Έχει ένα ρίσκο το να κάνεις χαμηλότονη ταινία. Ναι μεν αποφεύγεις τις δραματικές κορόνες στην προσπάθεια όμως αυτή το αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει ανιαρό. Και ακριβώς αυτό συμβαίνει στην ταινία του Μπελόκιο. Τα πάντα στερούνται ενδιαφέροντος. Ένα σενάριο αμήχανο με πηγαινέλα στο χρόνο που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα αφηγηματικά, θα μπορούσαν να είναι τοποθετημένα σε χρονολογική σειρά και το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς το ίδιο. Ένας αργός ρυθμός που δεν χτίζει καμία εσωτερική ένταση έως την εντελώς παράταιρη σκηνή κορύφωσης του χορού η οποία καταλήγει σε ένα αμήχανο όσο δεν πάει φινάλε όπου το υποτιθέμενο μυστικό του θανάτου της μητέρας (ο ελάχιστα υποψιασμένος θεατής το έχει καταλάβει από την αρχή της ταινίας) αποκαλύπτεται στον έκπληκτο Μάσσιμο. Η έκπληξη αυτή όπως και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα δεν αποτυπώνεται στην ανεμική ερμηνεία του Βαλέριο Μασταντρέα ο οποίος δεν καταφέρνει να «κουβαλήσει» την ταινία όπως ο ρόλος του απαιτεί.