Σκηνοθεσια: Tomasz Wasilewski
Παιζουν: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, J.K. Simmons
6Overall Score

Τα γεγονότα της Βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης μέσα από τα μάτια ενός αστυνομικού παρουσιάζονται όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται σε ένα συμπαγές και καλογυρισμένο θρίλερ. Ιδανική επιλογή για τους θεατές που τους αρέσουν ταινίες που βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες.

Καθημερινοί χαρακτήρες μπλέκονται σεναριακά γύρω από τον Μαραθώνιο της πόλης. Ένα μωσαικό διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων σκιαγραφείται και μπαίνει στο στόχαστρο του σκηνοθέτη. Όλοι μέσα σε μία πόλη που παρουσιάζεται όπως φημίζεται από όσους την έχουν επισκεφτεί ως πολύχρωμη και πολυπολιτισμική. Η ταινία ξεκινάει εξαιρετικά.

 

Όσοι περνάνε τα λεπτά και η ώρα του μαραθωνίου πλησιάσει, η τραγική ειρωνεία ότι οι βόμβες θα σκάσουν δημιουργούν σασπένς και ένταση στον θεατή. Στο επίκεντρο ένας αστυνομικός που αναγκάζεται να δουλέψει την συγκεκριμένη μέρα στην γραμμή του τερματισμού. Και μαζί με τον αστυνομικό ο θεατής μπαίνει μέσα στον κόσμο, ανάμεσα από τους κατοίκους της πόλης και τοποθετείται δίπλα στην βόμβα. Θέλει μαεστρία για να μπορέσει μια ταινία να το προκαλέσει αυτό.

Και η βόμβα σκάει. Σοκαριστικές εικόνες χτυπάν αλύπητα τον θεατή. Οι χαρακτήρες που τόσο πολύ συμπαθήσαμε κείτονται τραυματισμένοι και  αιμόφυρτοι στην άσφαλτο. Μαζί με τον αστυνομικό, ο θεατής βιώνει όλη την απόγνωση, το σοκ και τον πανικό. Ο κρατικός μηχανισμός παίρνει μπρος και η ταινία μεταμορφώνεται σε ένα αστυνομικό θρίλερ εντοπισμού και σύλληψης των τρομοκρατών.

Ως αστυνομικό θρίλερ είναι καλογυρισμένο και τίμιο. Αγωνία, σασπένς, αγώνας για να εντοπιστούν οι δράστες και ο λαός όλης της Αμερικής να περιμένει αποτελέσματα. Οι τρομοκράτες παραμένουν άφαντοι και συνεχίζουν να σκοτώνουν χαρακτήρες που μας έχουν συστηθεί. Με ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ξεφεύγουν από την δαγκάνα της δικαιοσύνης σε ένα κρεσέντο έντασης. Πολύ ωραία όλα αυτά τα στοιχεία αλλά διαφορετική ταινία ξεκινήσαμε να βλέπουμε.

Σε μια ταινία με τον τίτλο Patriots Day περιμένεις να δείς πολλές Αμερικάνικες σημαίες και να δεχθείς και μια δόση κατήχησης για το πόσο μεγάλο έθνος είναι η Αμερική. Στο τελευταίο μέρος της ταινίας οι δόσεις αμερικανοφροσύνης ξεπερνούν τα σημεία αντοχής θέασης ενός μη Αμερικανού θεατή.Συνοψίζοντας, με ένα καστ πολυπληθές και αξιοζήλευτο (Mark Wallberg, John Goodman, Kevin Bacon, J. K. Simmons) το Patriots Day είναι ένα τίμιο θρίλερ με κρίση ταυτότητας στην αρχή και το τέλος του που παραδόξως δεν επηρεάζουν το καθαρό θεματικό του πυρήνα. Φανταστείτε να γεύεστε ένα πολύ ωραίο πιάτο που η πρώτη και τελευταία μπουκιά ανήκουν σε άλλο είδος φαγητού.

 https://www.youtube.com/watch?v=DEZJq-JGdpk