Είτε πρόκειται για την αρκετά καλή αναβίωση του “Arrested Development” δια χειρός Netflix  είτε για το παντελώς αχρείαστο “Heroes Reborn” του NBC, το φαινόμενο του να επιστρέψει μια σειρά από το πουθενά, παρότι θεωρητικά έχει τελειώσει οριστικά, συμβαίνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Το FOX έχει αναδειχθεί σε πρωταθλητή των αναβιώσεων, με τις πιο χαρακτηριστικές του να είναι: η ένατη season του “24” το 2014 (τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της αρχικής σειράς), η ένατη season του “The X-Files” το 2016 (δώδεκα χρόνια μετά!!!) και πριν από λίγες μέρες η πέμπτη season του “Prison Break” (μετά από οκτώ χρόνια).

Όλα άρχισαν λοιπόν, όταν ο Michael Scofield (Wentworth Miller) πεπεισμένος για την αθωότητα του αδερφού του, Lincoln Burrows (Dominic Purcell), που είχε καταδικαστεί σε θάνατο, αποφασίζει να σχεδιάσει την τέλεια απόδραση ώστε να τον σώσει. Η ενορχήστρωση και υλοποίηση της τέλειας απόδρασης όμως απαιτεί το να βρεθεί και ο ίδιος ο Michael στη φυλακή. Με αυτή την πλοκή μας συστήθηκε το “Prison Break”, το 2005 στην πρώτη season του και αποτέλεσε πραγματικά τον ορισμό της σειράς που δεν μπορούσες να δεις μόνο ένα επεισόδιο. Μια από της πιο ενδιαφέρουσες και γεμάτες σασπένς πρώτες season που υπάρχουν.

Ακολουθήθηκε από μια σχεδόν αντάξια δεύτερη season στην οποία τα δυο αδέρφια μπλεγμένα σε έναν ιστό συνωμοσιών προσπαθούν να καθαρίσουν το όνομα του Lincoln. Το πρόβλημα όμως με τη δεύτερη season είναι ότι θα έπρεπε να είναι και η τελευταία του  “Prison Break” καθώς η τρίτη season ήταν μια πολύ μέτρια επανάληψη του concept της πρώτης που αποσκοπούσε στο να εκμεταλλευτεί όλη τη δημοτικότητα της σειράς. Το τελειωτικό χτύπημα όμως ήταν η τέταρτη season η οποία πραγματικά μας εξάντλησε και έριξε θεωρητικά την αυλαία για το “Prison Break”.

Το καλοκαίρι του 2015 το FOX αποφάσισε να αναβιώσει τη σειρά με τον αρχικό δημιουργό της, Paul Scheuring, να επιστρέφει μαζί με τους περισσότερους πρωταγωνιστές της. Έτσι οχτώ χρόνια μετά,  το  “Prison Break” επέστρεψε με τη μορφή sequel της original  σειράς. Η πλοκή της πέμπτης season μας μεταφέρει 7 χρόνια μετά τα γεγονότα της τέταρτης season, ακολουθώντας  σχεδόν τον πραγματικό χρόνο, όταν ο Lincoln μαθαίνει απρόσμενα ότι ο Michael ζει και βρίσκεται σε μια φυλακή στην Υεμένη. Αποφασισμένος να βοηθήσει τον “αναβιωμένο” αδερφό του, ο Lincoln σπεύδει στην Υεμένη, που βρίσκεται σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου, πυροδοτώντας έτσι άλλη μια απόδραση.

Τα πρώτα τρία επεισόδια έχουν προβληθεί και φαίνεται να  προσπαθούν να ξανά δημιουργήσουν το κλίμα τις πρώτης season. Η προσπάθεια αυτή σε κάποιο βαθμό δείχνει εξαναγκασμένη και  όχι τόσο πηγαία όσο στην αρχική σειρά αλλά παρατηρούμε πολλά κοινά χαρακτηρίστηκα, σίγουρα περισσότερα από αυτά που η πρώτη season είχε με την τέταρτη. Επιπλέον η πλοκή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μας αν και έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσει στο επίπεδο των δυο πρώτων season του “Prison Break”.