Σκηνοθεσια: F. Gary Gray
Παιζουν: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson
5.6Overall Score

Η ταινία είναι ένα μεγάλο “fuck you” στούς κριτικούς κινηματογράφου και αυτό γιατί δεν του καίγεται καρφάκι για το τι πρόκειται να γραφτεί. Κι αυτό, γιατί έχοντας μπολιάσει με τόνους καυτής δράσης κι εκμεταλλευόμενοι τον τραγικό θάνατο ενός από τους πρωτεργάτες αυτού του υπερεπιτυχημένου franchise που ακούει στο όνομα “Fast and Furious”, του συμπαθέστατου σταρ Paul Walker έχουν καταφέρει και έχουν «μπετονάρει» ένα τεράστιο fan base κοινό! Ένα πιστό κοινό που με ένα απίστευτο φανατισμό θεωρεί πως είναι μέρος της “οικογένειας” αδιαφορώντας ψυχρά για το οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό γραφτεί σαν “κριτική” για την κάθε ταινία της σειράς. Οπότε ότι και να πιστοποιήσεις για την υποκριτική ότι και να αναφέρεις για την σκηνοθεσία ότι και να πεις για τους νόμους της φυσικής που παραβιάζονται βάναυσα σε κάθε επεισόδιο, με διάφορους, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο ευφάνταστους τρόπους, η κατάληξη θα είναι ίδια κι απαράλλαχτη… μερικές εβδομάδες μετά την πρεμιέρα, θα βλέπεις την εκάστοτε ταινία “Fast and Furious” να κοζάρει στο top10 των πλέον κερδοφόρων ταινιών της χρονιάς μαζί με τους “Τransformers” (η άλλη “φιλμοπατάτα” που έρχεται) Από την άλλη βέβαια αντιλαμβάνομαι πως ο κινηματογράφος για ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού, είναι πρωτίστως ψυχαγωγία και οι περισσότεροι θέλουν απλά να ξεφύγουν από την πεζή πραγματικότητα που βιώνουν με αποτέλεσμα, αυτές τις 4 φορες το χρόνο που θα πάνε σινεμά, να επιλέγουν “ταινίες” που είναι σινεματικά θεματικά πάρκα! Σπινιάρισε με “Fast and Furious”, φόρτωσε με “Τransformers” και φυσικά ξεφάντωσε με “Ρirates of the Caribbean” ταινία που άλλωστε βασίζεται εξολοκλήρου σε… θεματικό πάρκο της Disneyland. Οπότε έχοντας αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σου, πάμε να γελάσουμε με αυτή την “κριτική”… Προειδοποίηση, ακολουθεί κείμενο με spoiler’s. (σιγά την έκπληξη)!

Και αφού στο προηγούμενο επεισόδιο έζησαν (όσοι επέζησαν) καλά και εμείς καλύτερα, η ταινία ρομαντζάρει για αρχή, με τον μήνα του μέλιτος που ζει ο Ντομινίκ Τορετο με την γυναίκα του Λέτι, κάπου στην εξωτική Κούβα. Και σαν κάθε νιόπαντρο ζευγάρι συζητάνε γιά απογόνους, ενω ταυτόχρονα συμμετέχουν σε αγώνες ταχύτητας, περισσότερο ως φόρο τιμής στο ξεκίνημα του “franchise” (βλέπε πρώτο επεισόδιο) Κάπου εκεί στην Κούβα εμφανίζεται η Σάιφερ (Σαρλίζ Θέρον) η κακιά της υπόθεσης, που είναι λες και ξεπήδησε από ταινία James Bond! Αυτή επιθυμεί με την σειρα της να κυριαρχήσει τον πλανήτη με τη βοήθεια κάποιων επικίνδυνων πυρηνικών κεφαλών. Για να το καταφέρει όμως αυτό όμως, χρειάζεται τί λέτε; Μα την “βοήθεια” του Τορέτο! Έλα όμως που αυτός την έχει δει πλέον έντιμος οικογενειάρχης αν και υπεράνθρωπος εγκληματίας! Αλλά όταν η κακίστρω Σάιφερ του δείχνει από το κινητό της, το καινούργιο λεξικό του Μπαμπινιώτη και πιο συγκεκριμένα την ενημερωμένη αναφορά στον όρο οικογένεια με την φώτο του… παιδιού του! Τίιιιιι;;;;; Ο Τορέτο έχει παιδί;;;;; Η πιτσιρικαρία που ζουζουνίζει μέσα στην αίθουσα καταρρέει με την πληροφορία! Και μάλιστα πως δεν είναι της γυναίκας που μόλις έκανε κύριά Τορέτο και κάνουν μήνα του μέλιτος μαζί, αλλά της προηγούμενης σχέσης του (βλέπε επεισόδιο 5) που ήταν υποκατάστατο γιατί μέχρι τότε η Λετι, θεωρείτο σεναριακά νεκρή (βλέπε επεισόδιο 4). Έτσι βλέπουμε έκπληκτοι τον Τορέτο ΜΑΣ, να αλλάζει άρδην λεξιλόγιο γιά το υπόλοιπο του φιλμ, καθώς πλέον η λέξη “οικογένεια” αφήνει την ομάδα του εκτός, και συμπεριλαμβάνει αποκλειστικά τον μονογενή κανακάρη του. Η ομάδα από την μεριά της, λόγω της πολυπολιτισμικής κουλτούρας που έχει, διευρύνει το δικό της λεξιλόγιο -γιατί πως αλλιώς μπορεί να τα βάλει με τον Τορέτο- και έτσι, σαν επεξήγηση της λέξης “οικογένεια” βάζει παλιούς θανάσιμους εχθρούς (βλέπε επεισόδιο 6 και 7) οι οποίοι ήταν εχθροί γιατί είχαν σκοτώσει κάποια από τα μέλη της οικογένειας (Χαν, βλέπε επεισόδιο 3) Και αν ακόμα δεν έχεις χάσει την μπάλα η το ενδιαφέρον είναι γιατί κατά βάθος δεν βλέπεις αυτές τις ταινίες για το σενάριο τους αλλά για το θέαμα που κάθε φορά γίνεται όλο και ποιο σουρεάλ και το μόνο που περιμένεις είναι το πότε θα πάμε τα “αμάξια” στο διάστημα…(βλέπε επεισόδιο 9 και 10)!!! Υπομονή, ίσως τότε ο όρος οικογένεια ξεχειλώσει τόσο ώστε να περιλάβει τον υπέρτατο πραγματικό εχθρό: Κάτι εξωγήινους καζοφονιαδες που θα θέλουν να μας κλέψουν το οξυγόνο για να μπουστάρουν τα διαστημόπλοια τους.

Υπομονή, ίσως τότε ο όρος οικογένεια ξεχειλώσει τόσο ώστε να περιλάβει τον υπέρτατο πραγματικό εχθρό: Κάτι εξωγήινους καζοφονιαδες που θα θέλουν να μας κλέψουν το οξυγόνο για να μπουστάρουν τα διαστημόπλοια τους.