Ο Tom γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1977 στο Hammersmith, στο Λονδίνο. Η μητέρα του, Ελίζαμπεθ Anne (Barrett), είναι ζωγράφος και ο πατέρας του, Edward Hardy, είναι συγγραφέας. Είναι αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής.
Ο Hardy μεγάλωσε στο Ανατολικό Sheen, του Λονδίνου και φοίτησε στη Σχολή Ριντ. Η εκπαίδευσή του συνεχίστηκε στο Tower House School, στη συνέχεια, στο Richmond Drama School . Στα 21 του κέρδισε έναν διαγωνισμό για μοντέλα και υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων ONE.

Με την εκπληκτική απόδοση του ως Eames στο επιστημονικής φαντασίας θρίλερ του Κρίστοφερ Νόλαν Inception (2010),ο Άγγλος ηθοποιός Tom Hardy έδωσε τα διαπιστευτήρια του στο κοινό όλου του κόσμου . Ο ευέλικτος ηθοποιός εργάζεται συνεχώς και μας εκπλήσσει τόσο σκηνή όσο και στην οθόνη το τηλεοπτικό ντεμπούτο έγινε στην πρώτη γραμμή (2001).

Ο Hardy παράτησε τις σπουδές του στο περίφημο Richmond Drama School και στη συνέχεια έπαιξε  ως Twombly στο Μαύρο γεράκι του Ridley Scott: Η κατάρριψη (2001) και ως κακοποιός Shinzon στο Star Trek: Nemesis (2002 ),κατάφερε να απογείωση την  καριέρα του  και έτσι  τον συναντάμε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στη Marie Antoinette ως Raumont(2006),Inception ως Eames(2010)Warrior ως Tommy Conlon(2011)Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή ως Bane(2012)Σε λάθος χρόνο ως Ivan Locke(2013)Mad Max: Ο δρόμος της οργής ως Max Rockatansky,Δίδυμοι θρύλοι ως Reggie Kray / Ron Kray(2015),Η επιστροφή ως John Fitzgerald,Taboo (TV Series) ως James Keziah Delaney με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουμε να τον δούμε το 2017 και το 2018 στα Triple Frontier,Fonzo (pre-production) ως Al Capone,Dunkirk (completed) ως Farrier,Star Wars: Επεισόδιο 8 ως Stormtrooper .