Σκηνοθεσια: Rupert Sanders
Παιζουν:Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano
6Overall Score

Το μέλλον έχει θολώσει τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου βασίζεται στην τεχνολογία και οι άνθρωποι πλέον χρησιμοποιούν μηχανικά εμφυτεύματα για να βελτιώσουν το σώμα τους. Η Mira Killian αποτελεί το επόμενο στάδιο αυτή της εξέλιξης. Ολόκληρο το σώμα της είναι μηχανικό με μοναδική εξαίρεση τον εγκέφαλο της. Με όλες τις δυνατότητες μιας μηχανής και τα χαρίσματα ενός ανθρώπου η Mira αποτελεί το απόλυτο όπλο. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη μιας επίλεκτης ομάδας πρακτόρων, του Sector 9, η Mira θα κληθεί να ερευνήσει μια σειρά περίεργων εγκλημάτων που θα την οδηγήσουν στην ανακάλυψη της δικής της αλήθειας.

Ο Rupert Sanders κερδίζει επάξια τον τίτλου του “Visionary Director” για το trailer της επόμενης ταινίας του. Και όχι άδικα καθώς στην δεύτερη κιόλας μεγάλου μήκους ταινία του μετά το “Snow White and the Huntsman”, παρουσιάζει μια πραγματικά άψογη οπτικά και αισθητικά δημιουργία. Από την πανέμορφη απεικόνιση του New Port City με τα γιγάντια ολογράμματα να διαφημίζουν τις τεχνολογικές καινοτομίες, μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες στο σώμα της Mira, η ταινία αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα οπτικών εφέ που έχουμε δει στον κινηματογράφο. Παρόλο όμως που τεχνικά το Ghost in the Shell αποτελεί ένα κόσμημα, υστερεί τραγικά στο σενάριο. Πράγμα αδικαιολόγητο όταν στηρίζεται σε ένα από τα σημαντικότερα cyberpunk αριστουργήματα που έχουν βγει από την Ιαπωνική κουλτούρα. Η anime ταινία Ghost in the Shell του 1995 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο όραμα ενός δυστοπικού μέλλοντος και της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας. To σύμπαν του δημιουργού του franchise Shirow Masamune αποτελεί μια συνεχόμενη αναζήτηση των ορίων αυτής της σχέσης καθώς και της πραγματικής φύσης του ανθρώπου και κατά πόσο αυτή μπορεί να κωδικοποιηθεί και να χωρέσει σε hard drives και δίκτυα. Η Major Motoko είναι από μόνη της ένα μέσο για να αναρωτηθεί ο θεατής τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους. Η Mira Killian από την άλλη είναι μια απλή κούκλα που ακολουθεί τις κλασσικές ηθικές γραμμές που επιβάλλει το Hollywood στις ταινίες του. Η Scarlett Johansson παρά τις αρχικές μου αμφιβολίες, καταφέρνει να σταθεί στον ρόλο της κυρίως λόγω της προϋπηρεσίας της στο Lucy. Όπως όμως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί φαίνεται σαν να μην μπορεί να καταλάβει την ουσία του χαρακτήρα της κυρίως γιατί το σενάριο φρόντισε να τον απογυμνώσει από κάθε ουσία.


Αν η ταινία του Rupert Sanders ήταν μια καινούρια ιδέα που δεν στηρίζεται σε κάτι παλαιότερο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όμως πατά σε κάτι πολύ σημαντικό. Θα αποτελεί πάντα ένα καλό παράδειγμα σωστής οπτικής μεταφοράς και άρτιας δουλειάς σε τεχνικό επίπεδο αλλά και έναν λόγο να ανατρέξουν στο saga του Ghost in the Shell όσοι το μάθουν μέσα από αυτή την ταινία.