Σκηνοθεσια: KRISTINA GROZEVA, PETAR VALCHANOV
Παιζουν: STEFAN DENOLYUBOV, MARGITA GOSHEVA
8.3Overall Score

Το Glory είναι μια ταινία που αξίζει να δεις με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία γνωρίζεις για αυτήν, καθώς η ιστορία που ξετυλίγεται σιγά σιγά στην μεγάλη οθόνη είναι άκρος ενδιαφέρουσα από την αρχή μέχρι το εκπληκτικό τέλος.

Όταν ο Tzanko Petrov ένας φτωχός και τίμιος εργάτης που δουλεύει στα τρένα, βρίσκει κάμποσα (εκατομμύρια) σκορπισμένα πάνω στις ράγες και αντί να τα πάρει αποφασίζει να τα παραδώσει στην αστυνομία. Η Julia Staikova, υπεύθυνη στις δημόσιες σχέσεις στο υπουργείο μεταφορών, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την “ηρωική” πράξη του πρώτου για να καλύψει τα σκάνδαλα διαφθοράς που τους καταλογίζουν μέρα με την μέρα.

Χαρακτήρες που αλληλοεπιδράνε μεταξύ τους χωρίς να το θέλουν σε καταστάσεις που είναι εύκολα παρεξηγήσιμες καθώς ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη του τί είναι σωστό και τί λάθος. Πρόσωπα με διαφορετικό κοινωνικό οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, διαφορετική αντίληψη του χρόνου -που ενώ κυλά για όλους το ίδιο για άλλους είναι εχθρός- και χρήματα –που επίσης για άλλους είναι φίλος και για άλλους γιατρός- θα συγκρουστούν με έναν άκρως μη προβλεπόμενο τρόπο. Αυτή η διαφορετικότητα και το γεγονός πως κανείς τους δεν έχει κακές προθέσεις, δημιουργούν μια σειρά από παρεξηγήσεις που σαν ντόμινο πέφτουν σιγά-σιγά δημιουργώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση με σοκαριστηκά αποτελέσματα.

Σκηνοθεσία και μοντάζ στηρίζουν άψογα το εξαιρετικό σενάριο και με αξιοζήλευτες ερμηνείες το Glory από την Βουλγαρία έχει σαλπάρει για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα επόμενα Όσκαρ.

 

Διάβασε και τη κριτική του Ippokrati Dimitriadi για το Glory εδώ.