Σκηνοθεσια: JAMES MANGOLD
Παιζουν: HUGH JACKMAN, PATRICK STEWART, DAFNE KEEN
4.3Overall Score

Βασισμένο στα κόμικς Wolverine #66-72 και Giant-Size Old Man Logan το φιλμ του Τζέιμς Μάνγκολντ σηματοδοτεί την έβδομη φορά (συν 2 cameo) που ο Χιου Τζάκμαν εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη ως Wolverine. Κατά τα λεγόμενα του ηθοποιού και η τελευταία. Όσοι έχουν διαβάσει το κόμικ ξέρουν πάνω-κάτω τι να περιμένουν. Έναν γερασμένο και κουρασμένο Wolverine σε ένα δυστοπικό μέλλον με τους περισσότερους μεταλλαγμένους απόντες. Εδώ ο Λόγκαν είναι επαγγελματίας σοφέρ λιμουζίνας ο οποίος ό,τι κερδίζει το διαθέτει για τη θεραπεία του αρρώστου ενενηντάχρονου πια Καθηγητή Ξαβιέ του οποίου η κατάσταση πρέπει πάση θυσία να μείνει ελεγχόμενη γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τον ασθενή κι όχι μόνο.

Είναι γενναίο αυτό που η ταινία προσπαθεί να κάνει. Να αποποιηθεί όσο μπορεί τα sci-fi υπερηρωικα στοιχεία που κυριαρχούν και κάποιες φορές καπελώνουν τα πάντα σε αντίστοιχες ταινίες. Εδώ υιοθετούνται ένας αργός ρυθμός ρυθμός, μία ελεγειακή ατμόσφαιρα που παραπέμπει από παλαιότερα (Shane) έως πιο πρόσφατα (Unforgiven) γούεστερν και σκηνές δράσης ακραία βίαιες για ταινία του είδους. Ένα δυστοπικό road movie κόντρα στους ανελέητους ρυθμούς και τις επενδυμένες με εκατοντάδες ειδικά εφέ εικόνες που έχουμε συνηθίσει από τα αντίστοιχα μπλοκμπαστερ, με τον Τζάκμαν για ακόμα μία φορά να αποδεικνύει πως ήταν εξ αρχής η ιδανική επιλογή.

Δυστυχώς όμως οι προθέσεις δεν αρκούν από μόνες τους για το καλό αποτέλεσμα. Βασικό πρόβλημα το κακογραμμένο σενάριο από πλευράς πλοκής και διαλόγων (σε σκηνή άκρως δραματική δεν αποφύγαμε το μειδίαμα). Ενώ οι χαρακτήρες έχουν δυνατότητες σεναριακής εκμετάλλευσης ποτέ δεν αναλύονται, και μένουν ξεκρέμαστοι ιδίως αυτός της μικρής Λώρα, ενώ το ερμηνεία του Πάτρικ Στιούαρτ ως ανήμπορου στα όρια της τρέλας και της άνοιας Ξαβιέ δεν πείθει. Ο Μανγκολντ εδώ αντίθετα με την προηγούμενη ταινία του franchise που ο ίδιος συνέγραψε και σκηνοθέτησε, μοιάζει να ναυαγεί στη φιλοδοξία του να κάνει ένα φιλμ με υπερήρωες που φωνάζει ότι δεν είναι υπερωικό με ανιαρά εν τέλει αποτελέσματα.