Σκηνοθεσια: JOHN HILLCOAT
Παιζουν:CASEY AFFLECK, CHIWETEL EJIOFOR, ANTHONY MACKIE, AARON PAUL, NORMAN REEDUS, GAL GADOT, KATE WINSLET, WOODY HARRELSON
3Overall Score

Ο Αυστραλός ταλαντούχος σκηνοθέτης Τζον Χίλκοουτ, ένα από τα φημολογούμενα καλύτερα σενάρια που κυκλοφορούν στην πιάτσα τα τελευταία χρόνια, και ένα αδιανόητο all-star cast δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν τα συστατικά για μια επιτυχημένη ταινία. Λάθος. Και ο «Κωδικός 999» είναι η απόδειξη.

999 είναι ο κωδικός που αναφέρει αστυνομικός στον ασύρματο όταν συνάδελφός του πέσει νεκρός στην ώρα του καθήκοντος. Σε τέτοια περίπτωση η συνήθης επαγγελματική αλληλεγγύη επιβάλλει όλο το αστυνομικό σώμα της περιοχής να ασχοληθεί με το περιστατικό. Μια ομάδα κακοποιών που θέλει να εισβάλλει σε κυβερνητικό κτίριο και να κλέψει θυρίδα με πληροφορίες ανεκτίμητης αξίας για λογαριασμό της ρώσικης μαφίας, θέλει να εκμεταλλευτεί το χρονικό περιθώριο που ένα 999 περιστατικό θα της προσφέρει για να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της. Το γεγονός ότι το ήμισυ της ομάδας αποτελείται από διεφθαρμένους αστυνομικούς κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Προϊόν ενός εφιαλτικού προγραμματισμού λόγω του πολυπληθούς καστ, με προβλήματα στα γυρίσματα λόγω καιρικών συνθηκών το «Κωδικός 999» πάσχει πρώτα απ’ όλα στο σενάριο. Πλοκή όπου τα twists φαίνονται από χιλιόμετρα, με κλισέ χαρακτήρες και ερμηνείες ιδιαίτερα από τους βετεράνους Χάρελσον και Γουίνσλετ, υποτιθέμενα ηθικά διλήμματα μου λησμονούνται δευτερόλεπτα αφότου τεθούν και πολλές αλλά αδιάφορες σκηνές δράσης. Άξιοι αναφοράς οι Κείσι Άφλεκ, Άαρον Πολ και Άντονι Μάκι δείχνουν να το παλεύουν κι ας μην έχουν σπουδαίο υλικό να αναδείξουν.

Κάτι σα φτωχός συγγενής της «Έντασης» του Μάικλ Μαν και του «Πληροφοριοδότη» του Μάρτιν Σκορτσέζε, το «Κωδικός 999» βουλιάζει στη φιλοδοξία του. Γνωρίζοντας όμως τη πρότερη δουλειά Χίλκοουτ, ο οποίος εδώ αναλώνεται στο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, δεν θα κατεβάσω τον πήχη όταν θα κυκλοφορήσει η επόμενη ταινία του.