Η Φετινή BERLINALE είχε ισπανική φωνή και οι ισπανικές ή ισπανόφωνες ταινίες έκαναν αίσθηση όσο λίγες.

EL BAR

Σκηνοθεσία: Άλεξ Ντε λα Ινγκλέθια

Στο Μπαρ του Άλεξ Ντε λα Ινγκλέθια μια ετεροκλητη ομάδα ανθρώπων θα γίνουν μάρτυρες ενός τραγικού περιστατικού. Όταν ένας εξ αυτών θα πυροβοληθεί στο κεφάλι, οι υπόλοιποι θα ακινητοποιηθούν αποφεύγοντας κάθε ευθύνη. Ο Άλεξ Ντε λα Ινγκλέθια για ακόμα μία φορά στήνει ένα μικρόκοσμο παλαβομάρας και ακρότητας στην ταινία που θα προβληθεί και στο Malaga de cine.

 

PIELES

Σκηνοθεσία: Εδουάρδο Κασανόβα

Παραγωγός της επόμενης ταινίας, είναι ο Άλεξ Ντε λα Ινγκλέθια, σκηνοθέτης της προηγούμενης. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Εδουάρδο Κασανόβα είναι το ασφυκτικό «Ρieles». Αν αυτό που παρουσιάζεται στην ταινία είναι ένας κόσμος τεράτων, ποιος είναι αυτός που μπορεί να τον κρίνει; Η αντισυμβατικότητά μιας κοινωνίας στα ροζ και μοβ, εκθέτει εμάς που βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα μιας ανοιχτόμυαλης κοινωνίας. Απλό κομψοτέχνημα με ψυχή, μοιάζει με μοβιδικό Αλμοδόβαρ φιλτραρισμένο με τη σκληρότητα του Μπρόουνινγκ αλλά και το κυνικό Λανθιμικό χιούμορ.

 

UNA MUJER FANTASTICA

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λέλιο

Ο Σεμπαστιάν Λέλιο από τη Χιλή συνθέτει μια δική του Στρέλλα με καρδιά και αγάπη. Η Μαρίνα Βιδάλ χάνει τον εραστή της από καρδιακή προσβολή σε μία βραδιά και η οικογένεια του αποθανόντα της απαγορεύουν να αντικρίσει τη σορό του συντρόφου της. Εκείνη το μόνο που θέλει είναι να πάρει το σκύλο τους. Ξεχάσαμε να σας πούμε ότι η Μαρίνα είναι τρανσέξουαλ. Αγάπη, απλότητα, σεβασμός στη διαφορετικότητα, ομορφιά σε μια ταινία που σίγουρα θα δούμε του χρόνου στις Οσκαρικές υποψηφιότητες.

 

LA REINA DE ESPANA

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Τρουέμπα

Τέλος ο Βραβευμένος με Όσκαρ Φερνάντο Τρουέμπα σκηνοθετεί ξανά την Πενέλοπε Κρουθ στη συνέχεια της ταινίας «Το κορίτσι των ονείρων σου». 20 χρόνια μετά η Μακαρένα Γρανάδα επιστρέφει στην Ισπανία για να γυρίσει μια διεθνή παραγωγή που θα υπηρετεί όμως τον Φρανκικό συντηρητισμό. Βιτριολικό χιούμορ, ακραίες καταστάσεις αλλά και αστεία εσωτερικής κατανάλωσης για μια βαθιά τραυματισμένη Ισπανία που συνεχίζει να στοιχειώνεται από το φάντασμα του «Γκαουντίγιο» Φράνκο.

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου του.