Με την τέταρτη season του “Sherlock” να ολοκληρώνεται πάνω που είχαμε αρχίσει να ζεσταινόμαστε και το ενδεχόμενο μιας πέμπτης season να είναι ‘χλωμό’ (όπως έχει αναφερθεί στο part 1) έχουμε μείνει με τη δίψα για περισσότερο παραγωγικό συλλογισμό τύπου Sherlock Holmes. Ακόμα βέβαια, και αν το “Sherlock” επιστρέψει, θα πρέπει να περιμένουμε άλλα τρία χρόνια για να “ξαναβρεθούμε” στο διαμέρισμα 221B της Baker Street.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν ακολουθούν πέντε υποκατάστατα του “Sherlock” που μπορούν να καλύψουν το κενό που αφήνει.

         5. Elementary (2012)

Πρόκειται για την αμερικάνικη απάντηση (φυσικά και θα υπήρχε μια τέτοια) του “Sherlock”. Η σειρά τοποθετεί τον Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) στην Νέα Υόρκη του σήμερα, διωγμένο από το Λονδίνο εξαιτίας των “δαιμόνων” του. Εκεί θα κάνει μια καινούργια αρχή δουλεύοντας ως σύμβουλος με την τοπική Αστυνομία και γνωρίζοντας τη Dr. Joan Watson (Lucy Liu).

Το “Elementary” εκμεταλλεύτηκε το momentum του “Sherlock” και πραγματοποιώντας κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές στο casting, τον Miller aka Sick Boy από το “Trainspotting” και την Liu ως την πρώτη θηλυκή Dr. Watson, μας έδωσε κάποιες αξιόλογες  season στη συνέχεια όμως  έπεσε στην παγίδα της  λούπας και έκτοτε βρίσκετε σε τέλμα. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να αποτελέσει ένα μέτριο υποκατάστατο του “Sherlock”, αλλά μέχρι εκεί.

Δείτε το preview του “Elementary” :

           

         4. Mr.Holmes (2015)

Με φόντο το  Σάσσεξ του 1947, ένας γερασμένος και προ πολλού συνταξιοδοτημένος Sherlock Holmes βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αρχικά στάδια της γεροντικής άνιας, στην προσπάθεια του να θυμηθεί καίρια στοιχεία της τελευταίας του υπόθεσης. Βασισμένη στο βιβλίο του Mitch Cullin, με τίτλο “A Slight Trick of the Mind”(2005), η ταινία μας θυμίζει την πιο old school εκδοχή του Holmes, ενσαρκωμένη τέλεια από τον Sir Ian McKellen, και επικεντρώνεται σε πιο ανθρώπινα και υπαρξιακά ζητήματα.

Δείτε το trailer του Mr. Holmes :

 

            3. House (2004)

Ο Gregory House (Hugh Laurie)είναι ένας αντισυμβατικός, αντικοινωνικός και ιδιοφυής γιατρός που παρά την εξάρτησή του στα παυσίπονα διοικεί το διαγνωστικό τμήμα ενός νοσοκομείου στο New Jersey και αναλαμβάνει μόνο εξαιρετικά δύσκολες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Το “House” είναι μια εξαιρετική σειρά, ικανή να καλύψει το κενό που αφήνει το “Sherlock”, με έναν απολαυστικό Laurie ως πρωταγωνιστή. Παρ’ ότι δεν έχει ως κεντρικό χαρακτήρα του τον Holmes, οι ομοιότητες του Dr. House με το διάσημο ντετέκτιβ είναι πάρα πολλές, από τις μεθόδους που ακολουθούν για την επίλυση μιας υπόθεσης μέχρι τον τρόπο ζωής τους. Άλλωστε ο ίδιος ο Sir Arthur Conan Doyle εμπνεύστηκε τον Sherlock Holmes από τον Dr.  Joseph Bell o οποίος πραγματοποιούσε απίστευτες διαγνώσεις βασιζόμενος στο ιστορικό τον ασθενών του.

Πάρτε μια γεύση από το  “House”:

http://www.imdb.com/video/imdb/vi3568369945?ref_=ttvi_vi_imdb_2

            2. Sherlock Holmes (2009)+ Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την συνεισφορά του Guy Ritchie στη διαμόρφωση της εικόνας του Sherlock Holmes  όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Ο ταλαντούχος Άγγλος σκηνοθέτης μας χάρισε δυο (φημολογείται ότι σύντομα θα έχουμε και τρίτη) πολύ δυνατές περιπέτειες με κεντρικούς ήρωες τον Holmes και τον Dr. Watson τους οποίους υποδύθηκαν με μεγάλη επιτυχία και πολύ καλή χημεία οι Robert Downey Jr. και Jude Law αντίστοιχα. Ο Ritchie έμεινε πιστός στην εποχή και σε πολλά στοιχεία των πρωτότυπων ιστοριών, δίνοντας όμως ένα πιο μποέμ και μαχητικό ύφος στους πρωταγωνιστές του, ανατρέποντας έτσι την λίγο geeky εικόνα που λανθασμένα είχε δοθεί στους δυο ενοίκους του διαμερίσματος 221B της Baker Street.

Δείτε το trailer του “Sherlock Holmes” :

 

και του“Sherlock Holmes: A Game of Shadows”:

        1. Tα διηγήματα με πρωταγωνιστή τον Sherlock Holmes.

‘Αγαλμα του Sherlock Holmes στη γενέτειρα του Sir Arthur Conan Doyle, στο Εδιμβούργο.

Το «Beeton’s Christmas Annual» ήταν ένα περιοδικό που κυκλοφορούσε στην Αγγλία κάθε χρόνο από το 1860 μέχρι το 1898. Το τεύχος όμως του 1887 έμεινε στην ιστορία καθώς περιελάμβανε την αστυνομική νουβέλα «Σπουδή στο Κόκκινο»  του Sir Arthur Conan Doyle στην οποία μας παρουσίασε  για πρώτη φορά τον Sherlock Holmes και τον  Dr. Watson. Η μεγάλη απήχηση του «Σπουδή στο Κόκκινο»  ήταν η αφετηρία της εξαιρετικά επιτυχημένης λογοτεχνικής καριέρας του Doyle. Μια καριέρα που μεταξύ άλλων μας χάρισε αμέτρητα διηγήματα με πρωταγωνιστή τον μοναδικό Holmes τα οποία ήταν ιδιαιτέρα πρωτοποριακά για την εποχή τους, και παρότι έχουν γραφτεί πριν από 120 χρόνια παραμένουν πανέξυπνα και πολύ ενδιαφέροντα. Αυτά τα διηγήματα αποτελούν το μοναδικό  τρόπο να “γνωρίσει” κανείς πραγματικά το μύθο του Sherlock Holmes.