Σκηνοθεσια: Chris McKay
Παιζουν: Will Arnett, Michael Cera, Rosario Dawson
7.1Overall Score

Ο Joker είναι πολύ στεναχωρημένος. Ο Batman αρνείται να τον αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο εχθρό του. Ο διαβολικός Πρίγκιπας Κλόουν του εγκλήματος καταστρώνει ένα διαβολικό σχέδιο: να μπει στην ζώνη φάντασμα, να ελευθερώσει τους μεγαλύτερους κακούς του σύμπαντος και να καταλάβει μια και καλή τo Gotham.

Το μαύρο είναι cool. Το μαύρο καλό. Το πολύχρωμο είναι χαζό. Το πολύχρωμο είναι κακό. Η ταινία είναι θεότρελη. Ο Batman έχει 9 κοιλιακούς. Και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει είναι αν μπορεί μια ακομπλεξάριστη, χωρίς φραγμούς κωμική ανάγνωση στον μύθο του Μαύρου Ιππότη να είναι και επιτυχημένη.

Η ανάγνωση στον μύθο είναι ευφυέστατη. Ο ήρωας της πόλης, με μια απλή συνδυαστική σκέψη από την νέα επιθεωρήτρια της αστυνομίας Barbara Gordon, είναι ανίκανος να προστατέψει την πόλη από τους αναρίθμητους κακούς. Τους πιάνει, καταστρέφει την πόλη, αυτοί το σκάνε και πάλι από την αρχή. Και το πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν την ίδια στιγμή ο Joker και όλοι οι υπόλοιποι σούπερ εγκληματίες παραδίδονται στις αρχές. Και παραδίδονται στην Gordon, ούτε καν στον Batman. Πόσα να αντέξει ο μοναχικός ήρωας…

Μοναχικός ήρωας. Θέλει πάντα να δουλεύει μόνος αλλά και σαν Bruce Wayne είναι εργένης και χωρίς κανένα φίλο.Η παρουσίαση της μοναξιάς του ήρωα είναι ξεκαρδιστική. Και εδώ είναι και το ηθικό δίδαγμα που κάθε παιδική ταινία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει. Να εμπιστευόμαστε την οικογένεια και τους φίλους μας και να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας.

Σαν κωμωδία, χρησιμοποιεί πολύ επιτυχημένα της παύσεις. Με ευδιάκριτες επιρροές από το Family Guy ο χρόνος παγώνει σε ξεκάρφωτα σημεία. Οι ήρωες, πολλές φορές, αντί να ανταλλάζουν σε ρυθμούς πολυβόλου ατάκες απλά κοιτάζονται.

Το Lego Batman ακολουθεί την συνταγή της επιτυχίας των παιδικών ταινιών των τελευταίων χρόνων: ιστορία και εντυπωσιακές εικόνες που κρατάνε καθηλωμένα τα παιδιά αλλά και έξυπνες αναφορές σε άλλες ταινίες που πιάνουν μόνο οι γονείς και περνάνε και αυτοί ευχάριστα. Αυτές οι αναφορές απογειώνουν την ταινία. Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλές οθόνες με της ευφυέστατες αναφορές της ταινίας. Για παράδειγμα κάποιοι κακοί που ελευθερώνει ο Joker είναι τα Gremlins, οι Daleks (Doctor Who), οι Agents Smith (The Matrix), ο Δράκουλας, ο Godzilla, ο Sauron, και ο Lord Voldemort!!! Μία από τις πιο έξυπνες επιλογές των σεναριογράφων της ταινίας είναι να βάλουν τον σκοτεινό και cool ήρωα όταν είναι μόνος να βλέπεις ρομαντικές κωμωδίες. Να βλέπεις τον Batman να βλέπει τον Tom Cruise λέει στην Renée Zellweger την ατάκα “you complete me” (Jerry Maguire) είναι απλά ξεκαρδιστικό. Ακόμα και η κόντρα του Batman με τον Superman της ομότιτλης ταινίας εδώ συνεχίζεται!

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι σατιρίζει της ίδιες της ταινίες του ήρωα. Η ταινία ξεκινάει με την φράση: Κάθε σοβαρή ταινία ξεκινάει με σκοτάδι. Και οι 3 ταινίες του Nolan ξεκινάνε με σκοτάδι. Όταν ο Joker απειλεί τον πιλότο του αεροσκάφους που θέλει να κλέψει με σατανική του φωνή, ο πιλότος απόλυτα ψύχραιμος του απαντάει: Ο «Batman πάντα σε σταματά». Ο Joker το αρνείται και εκεί του πετάει ο πιλότος το καρφί: τι έχεις να πεις για εκείνη την φορά με τα 2 πλοία? Ξεκάθαρη αναφορά στο Dark Night. Άλλο ένα παράδειγμα είναι το πως παρουσιάζεται ο Bane. Η φωνή του σατιρίζει την χαρακτηριστική χρεία του Tom Hardy. Το μικροσκοπικό γούνινο παλτό που φοράει σατιρίζει την ενδυματολογική επιλογή του Bane στο The Dark Knight Rises. Οι πιγκουίνοι που φοράνε ρουκέτες Ας σταματήσουμε εδώ για να μην κατηγορηθούμε ότι είμαστε γεμάτοι spoilers.

Παρακολουθήσαμε την ταινία στα Ελληνικά και διασκεδάσαμε με της φωνές των Ελλήνων ηθοποιών. Ξεχωρίσαμε το νεύρο και την τρέλα στη φωνή του Γιώργου Μουρατίδη και τη ζεστή πατρική αλλά και φλεγματική φωνή του Νίκου Σιμαρδάνη.

Ο Lego Batman, σε ένα κόσμο φτιαγμένος από Lego τουβλάκια, υπόσχεται ένα ακόμα ταξίδι στο σκοτεινό σύμπαν του σκοτεινού Ιππότη. Μόνο που αυτή τη φορά είναι ξεκαρδιστικό για όλους τους θεατές, εντυπωσιακό και διδακτικό για τα παιδιά και διασκεδαστικό για τους ενήλικους θεατές. Μια ταινία που κάθε fan του Batman πρέπει να δει.