Σκηνοθεσια: Sean Ellis
Παιζουν: Jamie Dornan, Cillian Murphy, Brian Caspe
3.1Overall Score

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Πράγα. Δύο Τσεχοσλοβάκοι στρατιώτες αναλαμβάνουν να δολοφονήσουν τον Στρατηγό των SS Reinhard Heydrich. Το όνομα της αποστολή τους: “Επιχείρηση: Ανθρωποειδές”. Και ναι, όσο και αν σας ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όντως βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ακόμα μια ταινία για τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο έρχεται στις μεγάλες οθόνες και με την υπόθεση που αναφέραμε παραπάνω είναι άξιο απορίας αν αξίζει να τη δείτε. Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι: Δείχνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με ότι μέχρι τώρα έχουμε δει και ήδη γνωρίζουμε; Και ας παραμείνουμε σε αυτό το ερώτημα με μια υποψία αναπάντητου.

Δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι η ταινία παρουσιάζει εις βάθος της ζωές των κατακτημένων Τσεχοσλοβάκων και τι υπέστησαν από τους κατακτητές και ότι οι τακτικές προπαγάνδας και τρομοκρατίας του λαού επισκιάζουν όλη την Πράγα. Η αποφασιστικότητα των ηρώων έρχονται σε σύγκρουση με τον φόβο της βεβαιότητας για την έκταση των αντιποίνων από τους Ναζί. Όσο οι δύο μαχητές βιώνουν την πραγματικότητα της Γερμανικής κατοχής, δένονται συναισθηματικά με κοινούς ανθρώπους που πρόθημα ρισκάρουν την ζωή τους για να τους βοηθήσουν, τόσο ο τρόμος της επιτυχίας της αποστολής γιγαντώνεται. Για να γίνει όμως πιο σαφής η παραπάνω πρόταση, θα πρέπει να δούμε ποιός ήταν ο στόχος τους.

Reinhard Heydrich: Τρίτος στην ιεραρχία του Reich πίσω από τον Hittler και τον Himler και αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος. Τα αντίποινα για τον λαό της πόλης σε μια πιθανή δολοφονία του θα ήταν θηριώδη. Ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα του βομβαρδισμού της Guernica, την ισοπέδωση ολόκληρων χωριών και το σφαγιασμό πληθυσμών για πιο μικρές επιχειρήσεις των διαφόρων αντιστασιακών ομάδων σε όλη την Ευρώπη.

Η ταινία δεν καταφέρνει να μας βυθίσει στην πραγματικότητα που υπαινίσσεται. Κακοφτιαγμένη και ελαφρώς στρατευμένη φλυαρεί για το προφανές και κάνει τους θεατές να αισθάνονται ανθρωποειδή που δεν συμμετέχουν σε καμία επιχείρηση. Και όταν ο θεατής δεν μετέχει στο “πάρτυ” μιας ταινίας, είναι βέβαιος ότι δεν θα μεθύσει από τα ποτά που δεν θα πιει.