Σκηνοθεσια: Matthias Hoene
Παιζουν: Mark Chao, Ni Ni, Dave Bautista
3.1Overall Score

Ο Λουκ (ή Λυκ) Μπεσόν ξέρει να επιβιώνει. Φεύγει από τη Γαλλία όταν αποκτά φήμη οτέρ που ίσως μπορούσε να κάνει κάτι στο Αμέρικα, στη συνέχεια βλέπει ότι στην Αμερική είναι κουμπάρος από Κοζλοντούι. Και επειδή “Τα καλά του Γιάννη θέλει μα το Γιάννη δεν τον θέλει” ανοίγει εταιρία μεγάλων για τα γαλλικά δεδομένα παραγωγών σε γαλλικό έδαφος φέρνοντας Ευρωπαίους δημιουργούς. Η εταιρία παραγωγής του μας χαρίζει μερικά από τα μέγιστα σκουπίδια που υπό άλλες συνθήκες και εποχές θα τα βλέπαμε σε βιντεοκασέτες, όταν τα βίντεο κλαμπς ήταν μέσα σε φούρνους, τυράδικα και προπατζίδικα. Να θυμηθούμε το remake Taxi και τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα Brick Mansion και τα δύο παταγώδεις αποτυχίες. Μη αντέχοντας άλλη επιτυχία, είδε που υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό και σέβονται την προϋπηρεσία του και στράφηκε σε εκείνο το σημείο της υδρογείου: πήρε λοιπόν τα σενάρια του και τα πήγε στην Κίνα και έτσι έχουμε το Warrior’s Gate.

Τί είναι όμως αυτός ο μπριζολογκοτζίλα που είδαμε και ακούει στον παραπάνω τίτλο; Πρόκειται για την ιστορία ενός σύγχρονου έφηβου που ταξιδεύει σε έναν άλλο μαγικό κόσμο που μοιάζει με αυτόν της αρχαίας Κίνας και θυμίζει σχεδόν όλα τα βιντεοπαιχνίδια που έχεις παίξει (ή και όχι). Ο νεαρός ταξιδεύει φυσικά μέσο μίας μαγικής πύλης (ο κινέζικος σιδηρόδρομος δεν εξυπηρετούσε μάλλον) και αν δεν το έχετε μαντέψει ήδη, ο λόγος που πάει, είναι για να σώσει την αυτοκράτειρα / πριγκίπισσα. (αναστεναγμός συντάκτη πριν συνεχίσει να γράφει).

Ο άλλοτε εξαιρετικός Λουκ Μπεσόν (The Big Blue, Leon: the Professional, 5th Element, Lucy) και άλλοτε αλλόκοτος έως και επιθεωρισιακός (Taxi trilogy, Transporter trilogy, Taken trilogy – ταινίες σαν το παγωτό που έχει λιώσει αλλά το τρως: ενοχικές απολαύσεις με περιορισμένο χρόνο ζωής). Καταφέρνοντας να πουλήσει αυτό το άρτσι-μπουρτζι-και λουλάς σενάριο κάνοντας και συνένοχους παραγωγούς στην Κίνα ξεπερνά την τρολ μου διάθεση και γίνεται στιγμιαία κακόγουστο. Και καταλαβαίνω, οι Κινέζοι είναι σαν επαγγελματίες μανούλες στις απομιμήσεις, όχι όμως στο να φτιάχνουν μια δυτική περιπέτεια “made in China”. Με δυτικό target group εστιασμένο αποκλειστικά σε 12χρονα και με απώτερο σκοπό να παίξει εκατομμύρια φορές επανάληψη στα παιδικά κανάλια, κάνει μια από τις πιο ανούσιες ταινίες της καριέρας του. Κρίμα για τον Μπεσόν γιατί η ταινία είναι αυτό που φοβάστε: παιδική που παίρνει σοβαρά τον εαυτό της, γεγονός που την κάνει ανυπόφορη για τους λίγο μεγαλύτερους από τα 13 χρόνια.

Να πούμε όμως και το ακόλουθο: Ευχάριστη έκπληξη είναι ο Dave Batista (Guardians of the Galaxy) όπου υποδύεται τον κακό / χαζό δυτικό χαρακτήρα (Ναι, οι δυτικοί είναι ότι για εμάς οι Πόντιοι – κρύο ανέκδοτο – ).

Η ταινία πάντως ταίριαξε με την αγορά της Κίνας με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την απορία: Για να δούμε τώρα τι άλλο θα τους πουλήσει… εκτός απο το Warrior’s Gate 2 που το θεωρούμε δεδομένο.