Σκηνοθεσια: Jim Jarmusch
Παιζουν: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Nellie
7.3Overall Score

Η καθημερινή ρουτίνα ενός οδηγού λεωφορείων ονόματι Paterson στην πόλη Paterson, παρουσιάζεται στην ταινία Paterson. Όμως αυτή η επαναλειπτικότητα, ευτυχώς, δεν γίνεται στιγμή Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει και όλα αυτά στην ταβέρνα Γιάννης. Έχετε ήδη κατανοήσει ότι η πόλη είναι η ποίηση και ο ποιητής για να δημιουργήσει γίνεται η πόλη, τα δρομάκια της, οι διαδρομές που κάνει εντός και εκτός οχήματος, με μεταφορικό μέσο αλλά και καρδιά.

Μια πόλη χωρίς ανθρώπινη μορφή αλλά με ανθρώπινες ιδιότητες γίνεται ο συμπρωταγωνιστής και συνοδοιπόρος στην ποιητική ζωή του Paterson, καθώς η πόλη του ζει και αναπνέει ποίηση. Όλοι και όλες είναι ποίηση ή αντικείμενο που θα εμπνεύσει έναν κάποιο ποιητή, απο τον ποιο μικρό και άσημο της κάτοικο, τον φιλόδοξο ραπερ έως τον τουρίστα και τον οδηγό λεωφορείων.

Και να η δύναμη της ποίησης: Οι άνθρωποι φτιάχνουν την πολη και στην συνέχεια αυτή διαμορφώνει εκείνους. Έτσι και εδώ οι ποιητικές συλλογές διαλεγμενες δια χειρός Τζιμ Τζάρμους και με αφηγητή τον Άνταμ Ντριβερ, διαμορφώνουν την διάθεση του θεατή ο οποίος με την σειρά τού φτιάχνει την ταινία που προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη και την ερμηνεύει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ποίηση.