Σκηνοθεσια: Michael Dudok de Wit
Σεναριο: Michael Dudok de Wit, Pascale Ferran
8.5Overall Score

Αριστουργηματική “μινιμαλ” animated ταινία απο τα studio ghibli με ενα εξαιρετικό soundtrack και εκπληκτική σκηνοθεσία που σε μια αλλη εποχή θα είχε σαρώσει όλα τα βραβεία -αλλά για κακή του τύχη υπάρχει το “Kubo and the two strings” που προσωπικά για εμένα είναι ίσως η πιό ενδιαφέρουσα ταινία κινουμένων σχεδίων των τελευταίων ετών-.

Οι ταινίες επιβίωσης σπάνια αποτυπώνονται στη μνήμη σου και η κόκκινη Χελώνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτή την κατηγορία. Αν όμως εστιάσεις στους συμβολισμούς της και πείσεις τον εαυτό σου να επαναφέρει εικόνες –και τη μοναδική μουσική του Laurent Perez Del Mar-, είναι όλα μπροστά στα μάτια σου. Σαν αλληγορική μεταφορά του Κβάινταν και της ιστορίας της “γυναίκας του χιονιού”, ένας ναυαγός θα παραμένει σε ένα νησί γιατί σε κάθε προσπάθεια διαφυγής του, μια γιγαντιαία κόκκινη χελώνα θα του απαγορεύει να συναντηθεί με την ελευθερία του. Η χελώνα σύντομα θα μεταμορφωθεί σε γυναίκα και θα γίνει το ταίρι του, καθώς και μητέρα στο παιδί του. Η ίδια εκπροσωπόντας τη θάλασσα θέλει να περιορίσει την ανδρική επαναστατική διάθεση στον κόλπο της (μιλάμε με γεωγραφικούς όρους πάντα αλλά κάθε πιθανή συνειρμική προέκταση δεν είναι άσκοπη). Εκείνος είναι φτιαγμένος από τη φύση του για ταξίδι και περιπέτεια, μόνο όμως σε μια “φυλακή” θα μπορέσει να ανακαλύψει την ικανότητα του να αφοσιωθεί σε μια γυναίκα/χελώνα. Αυτή η ηρωίδα, φέρει το σπίτι της στους ώμους της, επιπλέει αλλά αντέχει και στη γη, είναι γυνή και θάλασσα που ψάχνει το πυρ από τον άνθρωπο που θα φέρει κοντά της. Είναι όμως αυτό το νησί φυλακή;

Απαντήσεις μόνο στη μεγάλη οθόνη… και μη φοβηθείτε να πάρετε μαζί σας τα παιδιά σας. Η ταινία του Ολλανδού Michael Dodok de Wit καταφέρνει να λέει άλλη ιστορία στα μεγάλα παιδιά που ξέχασαν την παιδική τους ηλικία και άλλη στα μικρά παιδιά που βιάζονται να μεγαλώσουν.