Σκηνοθεσια: Ron Clements, John Musker
Παιζουν: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House
8.1Overall Score

Η Disney δίνει παρών με την ταινία κινουμένων σχεδίων Βαϊάνα αυτές τις γιορτές. Μια χαρούμενη ιστορία με πρωταγωνίστρια μια πολυνήσια έφηβη που ξεκινάει μια απίθανη περιπέτεια για να σώσει το νησί της και τον λαό της. Συνεπιβάτης σε αυτή την περιπέτεια ένας απρόθυμος ημίθεος που κλέβει την παράσταση.

Η ταινία είναι γεμάτο με ότι έχουμε αγαπήσει στις ταινίες της Disney. Εντυπωσιακά γραφικά, τραγούδια με οικολογικό αυτή τη φορά χαρακτήρα, δευτερεύοντες χαρακτήρες με την μορφή ζώων που χαρίζουν στιγμές γέλιου αλλά και βαθύτερα νοήματα για την αγάπη, την υπευθυνότητα, τον σεβασμό για το παρελθόν αλλά και την ελπίδα για το μέλλον.

Η Βαϊάνα είναι κόρη του αρχηγού μιας Πολυνησιακής φυλής. Ανεξάρτητη και προοδευτική, αδυνατεί να κατανοήσει τον απαράβατο νόμο της φυλής της, που απαγορεύει στα μέλη της να βγουν πέρα από τον ύφαλο που περιβάλλει το νησί τους. Όταν τα ψάρια εξαφανιστούν και οι σοδειές αρχίσουν να μαραζώνουν θα αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση με τον πατέρα της και τους περιορισμούς του. Θα μαγευτεί από τις ιστορίες της εκκεντρικής γιαγιάς της (υπέροχος χαρακτήρας) και θα ξεκινήσει την αναζήτηση της λύσης στα πέρατα του ωκεανού. Για να εκπληρώσει την αποστολή της θα πρέπει να πείσει τον Μάουι, έναν παρηκμασμένο ημίθεο σε κρίση αυτοπεποίθησής να την βοηθήσει. Μαζί θα πρέπει να βρουν: το μαγική σπαθί/ αγκίστρι του Μάουι που του δίνει την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε ότι ζώο θέλει και να κλέψουν την καρδιά ενός τέρατος από λάβα που καταστρέφει τον ωκεανό και απειλεί την ύπαρξη του λαού της.

Τι μας κερδίζει στη Βαϊάνα ? Πρώτα πρώτα η ηρωίδα. Δυνατή, γήινη και με έμφυτη περιέργεια. Ξεπερνάει τις δυνάμεις της με περίσσιο θάρρος για να σώσει τον λαό της. Ξεχωριστό στοιχείο είναι ότι η Μοάνα δεν ερωτεύεται κάποιον πρίγκιπα όπως κλασσικά γίνεται στης ταινίες της Disney αλλά την ίδια την θάλασσα, την ίδια την φύση. O ημίθεος Μάουι με την φωνή του Dwane The Rock Johnson, που θυμίζει ξεχασμένο rock star και έρχεται συνέχεια σε σύγκρουση με τα ζωντανά τατουάζ του που παίζουν τον ρόλο της συνείδησής του. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την φυλή των πειρατών καρυδών που απολαυστικά θυμίζουν κάτι από το Mad Max. Το αλλήθωρο κοτόπουλο που συνοδεύει την Μοανα στο ταξίδι της είναι μια έντονη και ευχάριστη κωμική πινελιά.

Συνοψίζοντας το Βαϊάνα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μικρά και μεγάλα παιδιά. Δεν είναι μόνο μια πολύχρωμη περιπέτεια με πολύ ωραίο animation αλλά ξεχειλίζει από θετικά μηνύματα για το πως κάποιος μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και να δυναμώσει μέσα από τις δυσκολίες που φέρνει η ζωή.

*Πάνο, δεν έκανες την αναφορά στην πορνοστάρ