Σκηνοθεσια: Christophe Lourdelet, Garth Jennings
Παιζουν: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane
7.3Overall Score

Σε ένα talent show που ίσως δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα κοάλα (Buster, ερμηνευμένο από τον Matthew McConaughey στο πρωτότυπο και στα Ελληνικά από τον Θέμη Γεωργαντά) παραγωγό θεάτρου στα όρια της χρεοκοπίας, θα βρεθούν ταλαντούχα ζωάκια -που κουβαλάει το καθένα το σταυρό του- για να διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο που αρχικά ήταν 1000 δολάρια αλλά από τυπογραφικό λάθος προστέθηκαν κάποια μηδενικά. Όλοι τους χαρακτήρες με χαμηλή αυτοπεποίθηση (με εξαίρεση τον happy go lucky θεατρικό παραγωγό Buster και τον τζαζίστα Mike), θα πάρουν ένα σημαντικό μάθημα επιβίωσης, ανθρωπισμού και δικαιοσύνης μέσα από την ευγενή άμιλλα, τον ανταγωνισμό αλλά και τις συμπράξεις.

Με δύο υποψηφιότητες για χρυσές σφαίρες, το Τραγούδα είναι όπως και τον τίτλο του: προστακτική για να βρεις το ρυθμό στη ζωή σου. Χρησιμοποιώντας κάθε είδος μουσικής που ακούμε σήμερα, από J-pop και Rock μέχρι κάντρυ και folk dance, τα τραγούδια γίνονται η αφορμή για να εκφραστούν τα ανείπωτα και οι ερμηνείες καθρεφτίζουν τους πραγματικούς λόγους που οι αφανείς ήρωες εχουν ανάγκη από επιβεβαίωση και δικαιοσύνη. Εύκολες λύσεις φυσικά και υπάρχουν στην ταινία (απευθύνεται και σε μικρούς φίλους, πως θα ήταν δυνατό να μην υπήρχαν;), ευκολίες όμως ή συστατικά πετυχημένης συνταγής παραμένουν στις «χαμηλές νότες» και όχι στα κρεσέντα.

Το Τραγούδα λοιπόν είναι ένα χιουμοριστικό αλλά και ουσιαστικό στην κριτική του δημιούργημα που αν και η αίσθηση του happy end πλανάται στο μεγάλο μέρος της ταινίας, το κοινό θα «πλανηθεί» όταν τα προβλεπόμενα θα έχουν μια δόση πίκρας και κριτικής διάθεσης. Η ταινία που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο κυκλοφορεί στην Ελλάδα και σε πολύ προσεγμένη μεταγλωττισμένη έκδοση με τις φωνές αγαπημένων καλλιτεχνών.

Όταν η ζωή φέρνει δυσκολίες, πάντα υπάρχει ένα τραγούδι που ακόμα και να μην μπορεί να τις γιατρέψει, σίγουρα μπορεί με ποιητικό τρόπο να τις αναγνωρίσει. Αυτό είναι το σημαντικό και πολυδιάστατο μήνυμα της ταινίας Τραγούδα. Αν ακόμα δεν έχετε ξεκινήσει να πάτε να το δείτε στην πλησιέστερη αίθουσα, πιθανότατα να πρέπει να σας κάνω το μήνυμα ακόμα πιό σαφές: Παρατήστε τα όλα και τρέξτε να το δείτε. Μετά από αυτό ποτέ δεν θα δείτε τα –λιγότερο αθώα- talent shows ή musicals με την ίδια ματιά.


Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο για την ευγενική παραχώρηση της κριτικής του