Σκηνοθεσια: Denis Villeneuve
Παιζουν: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
8.4Overall Score

Δώδεκα εξωγήινα σκάφη προσγειώνονται στον πλανήτη μας. Η ανθρωπότητα κοιτάζει παγωμένη την παγκόσμια ιστορία να αλλάζει. Πολλές φορές όμως η προσωπική ιστορία του κάθε ανθρώπου μπορεί να είναι πολύ πιο δυνατή. H Louise Banks (Amy Adams), διερμηνέας και καθηγήτρια γλωσσολογίας καλείται από τον Συνταγματάρχη του αμερικάνικου στρατού Weber (Forest Whitaker) να γίνει μέλος μιας επίλεκτης ομάδας επιστημόνων που σκοπό έχει την συλλογή πληροφοριών σχετικά με την επίσκεψη των εξωγήινων. Με την βοήθεια του φυσικού Ian Donnelly (Jeremy Renner) αλλά και με οδηγό τα παράξενα οράματα που βλέπει, η Louise θα ανακαλύψει μια αλήθεια που ξεφεύγει από τα όρια του χώρου και του χρόνου.

Ανθρώπινη (όχι μόνο) επαφή και επικοινωνία. Ορατοί και αόρατοι εχθροί μέσα και έξω από τον άνθρωπο, τον κόσμο και το συλλογικό συνειδητό. Ο Denis Villeneuve πατά πάνω στην νουβέλα του Ted Chiang, “Story of your life”, θέτει τον τίτλο της σαν έναν από τους βασικούς προβληματισμούς της ταινίας και ασχολείται πάλι με τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών του. Αυτή τη φορά με όχημα ένα sci fi περιβάλλον, που ενώ αποτελεί και το κύριο setting της ταινίας του, κινείται πολύ διακριτικά μια στο προσκήνιο και μια στο παρασκήνιο δημιουργώντας έναν πολύ ενδιαφέροντα ρυθμό ανάμεσα στις ψυχολογικές αναζητήσεις της Louise και την δράση που ορίζει την εξέλιξη της ιστορίας. Έναν χρόνο πριν μας αποκαλύψει το όραμα του για το μεγαλύτερο ρίσκο της καριέρας του, το sequel του μυθικού «Blade Runner”, μας δίνει μια εικόνα του τι θεωρεί ο ίδιος επιστημονική φαντασία.

Οι πρωταγωνιστές του, Amy Adams, Jeremy Renner και Forest Whitaker αντιμετωπίζουν με συνέπεια τους χαρακτήρες τους χωρίς όμως να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Τα προσεγμένα οπτικά εφέ δίνουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Τα διαστημόπλοια κοσμούν με ρεαλισμό τα τοπία στα οποία προσγειώνονται θυμίζοντας τεράστια αγάλματα, ενώ η γραφή που χρησιμοποιούν τα επτάποδα όντα για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους είναι ότι πιο όμορφο έχουμε δει σε ταινίες του είδους. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα οράματα της Louise που παρουσιάζονται μέσα από πολύ όμορφες σεκάνς τις οποίες ντύνει μουσικά ο Max Richter με το ιδιαίτερο “On the nature of daylight”. Ένα κομμάτι που ακούγεται στην ταινία του 2010, “Shutter Island” του Martin Scorsese και που στο Arrival παίρνει μια τελείως διαφορετική υπόσταση. Η ταινία που έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ της Βενετίας, προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στο Τορόντο, το Σαν Σεμπαστιάν και το Τόκιο και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ο θεατής που αναζητά περισσότερες ερωτήσεις από της απαντήσεις που γνωρίζει, θα θα αγαπήσει τον ιδιαίτερο κόσμο της ταινίας γιατί θα σκεφτεί τη σημασία επαναπροσδιορισμού της έννοιας του χρόνου, του τόπου, της επικοινωνίας και της σημαντικίτητας. Οι υπόλοιποι πάλι θα μείνουν ικανοποιημένοι με το προσεγμένο οπτικό αποτέλεσμα και θα απολαύσουν την πιο σινεφίλ scifi με εξωγήινους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.