Όταν πολλοί από εμάς γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον Jake Gyllenhaal, έπαιρνε εντολές από ένα κουνέλι που ονομάζεται Φρανκ.

#1. Ο Richard Kelly είπε ότι η αρχική ιδέα της ιστορίας ήταν η πτώση του κινητήρα, το οποίο είπε σε μια συνέντευξή του το 2011 ήταν εμπνευσμένο από μια ιστορία που διάβασε μικρός σε μια εφημερίδα στη γενέτειρά του στη Βιρτζίνια. Η είδηση αφορούσε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου που έπεσε από το φτερό ενός αεροπλάνου, έσπασε την σκεπή και προσγειώθηκε στο κρεβάτι ενός παιδιού.  Εκείνη τη στιγμή το παιδί έλειπε, αλλά αν ήταν εκεί θα είχε σκοτωθεί.donnie-darko-movie-image-3#2. Ο Kelly, γύρισε το Donnie Darko στα 26. Μέχρι τότε είχε ήδη σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους, το The Goodbye Place και το Visceral Matters. 

#3. Όσον αφορά τον Φράνκ, το ανατριχιαστικό «κουνέλι» της ταινίας, είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Richard Adams, Watership Down, το οποίο μελετούσε ο ίδιος στη τάξη των αγγλικών του, όπως συνέβη και στη ταινία. O Kelly δήλωσε σε μια συνέντευξη το 2011, ότι σκαρφίστηκε την ιδέα ενός τύπου με κουστούμι Halloween, ο οποίος και κατέληξε ως κουνέλι. 9_stupidmansuit#4. Ο Kelly ζήτησε άδεια από τον δημιουργό των  Στρούμφ,  Peyo,  για να συμπεριλάβει τη συζήτηση του Donnie περι σεξουαλικότητας των Στρούμφ. Ο Peyo του έδωσε την άδεια, διότι τα σχόλια του Donnie εκτός από χυδαία και αστεία ήταν και σωστά. 

#5. Το Βρετανικό περιοδικό Empire αξιολόγησε το Donnie Darko ως τη δεύτερη καλύτερη  Indie ταινία όλων των εποχών. Η πρώτη ήταν το Reservoir Dogs. 

#6. Ο Richard Kelly γύρισε τη ταινία σε μόλις 28 μέρες, το ίδιο χρονικό περιθώριο με την αποκαλυπτική προφητεία του Φράνκ. Όλα εξελίσσονταν τόσο γρήγορα όπου ο Kelly ξεχνούσε να φάει. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν μια τυπική συμπεριφορά και ότι συνήθως χάνει 10 με 15 κιλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας.

#7. Εδώ και χρόνια οι φανς του Donnie Darko διαφωνούν για το αν πρόκειται για έναν σχιζοφρενή με παραισθήσεις ή όντως έχει τη δύναμη να διαστρεβλώνει το χρόνο. Ο Kelly είπε ότι θεωρεί και τις δύο αυτές ερμηνείες έγκυρες αν και προτιμά τη δεύτερη.giphy

«Εγώ πάντα πίστευα ότι πρόκειται για μια ιστορία υπερήρωα. Yπάρχει η ατάκα της Gretchen που λέει,« Donnie Darko; Τι είδος όνομα είναι αυτό; Είναι σαν κάποιο είδος υπερήρωα ή κάτι τέτοιο …» και ο Donnie απαντάει, «Πώς ξέρεις ότι δεν είμαι;» Αυτό, για μένα, είναι ολόκληρη η ταινία.»

                                                                                                                                   Richard Kelly