Σκηνοθεσια: Jerome Salle
Παιζουν: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou, Michael Bundred, Chloe Hirschman
6.8Overall Score

Η Οδύσσεια είναι μια άρτια γυρισμένη αγιογραφία της ζωής και των έργων του μισογύνη παραδόπιστου εξερευνητή Jacque Yves Cousteau, που φρόντισε επιμελώς να εξευτελίσει συν τω χρόνω την χορηγό/γυναίκα του Simone Melchio Cousteau και να στριμώξει συναισθηματικά για όλη τους τη ζωή τα παιδιά του Jean-Michel και Philippe. Αν και ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ στην ουσία ευαισθητοποιημένος οικολόγος, τα σπάνιας ομορφιάς ντοκιμαντέρ του έγιναν η αφορμή να ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο κίνημα παγκόσμιας οικολογικής αφύπνισης. Τελικά η ταινία «Οδύσσεια» θα μας αποκαλύψει έναν σύγχρονο Οδυσσέα που η Ιθάκη του ήταν ο ίδιος του ο –αλλαγμένος- εαυτός;

Η ταινία του Jerome Salle κάνει βουτιά στα βαθιά της ψυχής του ήρωα-αντιήρωα αλλά επιλέγει να επιπλέει στον αφρό της θάλασσας μαζί με φύκια, ψαράκια και αλατισμένο κύμα. Φανερά γοητευμένος από τη γεμάτη αντιφάσεις ταραχώδη σχέση του Jacque Yves με τον γιό του Philippe, επιλέγει το μονόδρομο μιας πλασματικά συναισθηματικά φορτισμένης αγιογραφίας που δεν μας προσφέρει κάτι περισσότερο εντάσεις –που δεν είναι εντάσεις- και επιτεύγματα –που προέκυψαν περισσότερο από πείσμα παρά από ζήλο και ενδιαφέρον-.

odysee2

Το ενδιαφέρον όμως ξεκινάει από αυτό το στοιχείο που μόλις αναφέραμε: Μπορεί όλα τα συστατικά της ταινίας να μοιάζουν ξαναζεσταμένα σαφρίδια, αν όμως ο θεατής συνταχθεί με την αρχική σκηνοθετική πρόθεση και απολαύσει με αγαλλίαση το ταξίδι, ενδέχεται να μαγευτεί από τις όμορφα γυρισμένες σκηνές (ντυμένες με την εξαιρετική μουσική επένδυση του Alexandre Desplat). Σχεδόν 3 μήνες μετά από την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ του San Sebastian, η αίσθηση που μου έχει μείνει είναι αυτή του πρωτάρη δύτη, που πάντα θα θυμάται την πρώτη του βουτιά με μπουκάλες γιατί ίσως πιστεύει κάπου μέσα του ότι αν και στην ουσία συνέχιζε να πατώνει, πήγε πιό βαθιά στον κόσμο του αγνώστου. Με αυτή την ανάγνωση η ταινία πετυχαίνει τον στόχο της, δηλαδή να ταξιδέψει τον θεατή και να δώσει μια ελαφρώς σκιαγραφημένη μορφή του δύτη-celebrity. Όποιος όμως θελήσει να δει την ταινία με άκρως βιογραφική προσέγγιση, φοβάμαι ότι θα απογοητευτεί από τη συνεχή ασυναίσθητη προσπάθεια του δημιουργού να μας θυμίζει τη σπουδαιότητα του χαρακτήρα του.

Και είναι πραγματικά στενάχωρο ότι η Simone (που ερμηνεύει η Audrey Tautou) ενώ θα μπορούσε να είναι η αφηγηματική πυξίδα στο ταξίδι αποκωδικοποίησης του Cousteau, ιδιαίτερα μέσα από την τόσο κομψή και προσεγμένη ερμηνεία της κινηματογραφικής Amelie, θα χρησιμοποιηθεί μονάχα σε λίγες σκηνές για να εμφανιστεί η δύση του ήρωα αλλά όχι η ανατολή της ταινίας, σε μια δραματουργική δημιουργία που γαμώτο, έπρεπε να βλέπει το βιζέρ στον βορά.

odysee1

*(Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο για την Ευγενική παραχώρηση του κειμένου του)