Σκηνοθεσια: Matt Ross
Παιζουν: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler
8.5Overall Score

Ο Ben Cash (Viggo Mortensen) ζει εξ’ ολοκλήρου στο δάσος μαζί με τα έξι παιδία του, όντας αφοσιωμένος στο να τους διδάξει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής μακριά από την υλιστική κοινωνία, παρέχοντας τους προχωρημένη σωματική και πνευματική εκπαίδευση. Όμως ένα τραγικό συμβάν θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν την απομονωμένη ζωή τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με το σύγχρονο κόσμο.

O Matt Ross γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί μια κοινωνική σάτιρα η οποία αποδομεί απολύτως πετυχημένα τη σύγχρονη κοινωνία και το σύγχρονο τρόπο ζωής, μέσα από τις αντιθέσεις του, χαρίζοντάς μας μια από της καλύτερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία δυο χρόνια και σας την προτείνω ανεπιφύλαχτα. Η ερμηνεία του Viggo Mortensen είναι εξαιρετική και δείχνει σαν να είναι φτιαγμένος γι’ αυτό το ρόλο, βέβαια αν διαβάσει κανείς για τη ζωή του θα δει ότι ίσως και να ήταν…

Η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε στο μυαλό του Ross όταν άρχισε να αμφισβητεί τη μέθοδο διαπαιδαγώγησης που ακολουθούσε και να σκέφτεται πως εκείνος και η γυναίκα του θα μπορούσαν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη ζωή των παιδιών τους.

Αυτή τη σκέψη προσπαθεί να σου μεταβιβάσει το «Captain Fantastic». Οι κοινωνικοπολιτικές απόψεις που σου παρουσιάζει καθώς και η ‘‘κριτική’’ που ασκεί στην σύγχρονη ζωή, σε κάνουν να αναθεωρήσεις  τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείς σε όλους τους τομείς της ζωής σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος. Ουσιαστικά η ταινία σου δείχνει τα 2 άκρα με στόχο να προσδιορίσει την ισορροπία, μια ισορροπία η οποία είναι διαφορετική για τον καθένα μας αλλά όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας.

Βγαίνοντας από την αίθουσα όπου είχα δει το “Captain Fantastic” ο προσδιορισμός της “ισορροπίας” μου ήταν η μια από της δυο βασικές μου σκέψεις. Η δεύτερη ήταν οι γονείς μου, και γενικότερα οι γονείς, καθώς η ταινία μου θύμισε κάτι που όλοι πιστεύω έχουμε την τάση να ξεχνάμε, ότι και οι γονείς μας είναι άνθρωποι με τις δικές τους φιλοδοξίες, ανάγκες και δυσκολίες ασχέτως αν επιλέγουν να έχουν ως βασική τους ιδιότητα αυτή του γονέα και να βρίσκονται πάντα δίπλα στα παιδιά τους.

Δείτε το trailer του “Captain Fantastic”: