Τί κοινό μοιράζεται ο Ήθαν Χοκ και η Σιγκούρνευ Γουίβερ εκτός από την αγάπη τους για τον κινηματογράφο και το ταλέντο; Εδώ και λίγες μέρες μοιράζονται και το βραβείο Ντονόστια, τον τιμητικό τίτλο του πιο σημαντικού άντρα και γυναίκας ηθοποιού που δίνεται σε όσους και όσες έχουν έχουν αποδείξει ότι ανήκουν στην 7η τέχνη.

Δεύτερη μέρα του φεστιβάλ και με ένα χρόνο καθυστέρηση (δεδομένου ότι ο Ήθαν Χοκ είχε αποδεχτεί από πέρσι τη βράβευση αλλά αδυνατούσε να παρευρεθεί στο φεστιβάλ για να το παραλάβει) ο γνωστός ηθοποιός που έχει 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ στο βιογραφικό του, βρέθηκε στη Sala Zubia και σε μία θερμή τελετή παρέλαβε το βραβείο. Βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε το φεστιβάλ και τον κόσμο που τον υποδέχτηκε τόσο θερμά, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο λόγο του και στο βίντεο που παράχθηκε για λογαριασμό της εκδήλωσης που έδειχνε στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Και οι 7 ήταν υπέροχοι» που κάνει πρεμιέρα αυτές τις μέρες στις Ελληνικές αίθουσες.


Με 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ, η Σιγκούρνευ Γουίβερ έφτασε από το φεστιβάλ του Τορόντο στο Σαν Σεμπαστιάν. Σεμνή και με ευγένεια και σεβασμό στο κοινό που την περίμενε, υπέγραφε αυτόγραφα και έβγαζε φωτογραφίες για περισσότερα από 20 λεπτά. Η τελετή άρχισε με ελαφριά καθυστέρηση. Στο λόγο της αναφέρθηκε στην πόλη του Σαν Σεμπαστιάν και το φεστιβάλ. Όπως ανέφερε, αυτό ήταν το πρώτο φεστιβάλ που επισκέφτηκε στα πρώτα στάδια της καριέρας της ως ηθοποιός. Η τότε τελετή είχε πολύ ενδιαφέρον για εκείνη επειδή εκτός από λουλούδια της έδωσαν και μία ρίζα, σύμβολο δεσμών φιλίας αλλά και σχημάτισαν βάσκοι αξιωματικοί με τα σπαθιά τους μια γέφυρα πάνω από το κεφάλι της για να περάσει. Με την ολοκλήρωση της τελετής προβλήθηκε η ταινία της «A monster calls» σε σκηνοθεσία του Ισπανού J. A. Bayona (Το ορφανοτροφείο).

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο Ήθαν Χοκ, ένα χρόνο μόλις πριν είχε συνεργαστεί με ένα διάσημο και βραβευμένο με Όσκαρ Ισπανό σκηνοθέτη, τον Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ («Η Θάλασσα Μέσα μου)

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου του.