Ανταπόκρισή από το φεστιβάλ του Τορόντο
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
(σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γάκη)

Η Ελλάδα έδωσε το στίγμα της με τις άμεσες και έμμεσες συμμετοχές της στο TIFF.

Αποφασίσαμε για αρχή να σας τις παρουσιάσουμε και να σχολιάσουμε όσες προλάβαμε να δούμε:

Από τις πρώτες κι όλας μέρες του φεστιβάλ, η ταινία της Σοφίας Εξάρχου με τίτλο «Park» εμφανίστηκε στις καναδικές κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για αλληγορική και έντονη ταινία που χρησιμοποιώντας συμβολικά τον χώρο δράσης, τις κατεστραμμένες πιά ολυμπιακές εγκαταστάσεις μας μιλάει για την παρακμή μιας χώρας. Η ταινία σύντομα θα ταξιδέψει και στα φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και Λονδίνου.

Park

Η επόμενη ταινία έρχεται από την Αυστραλία από σκηνοθέτη δεύτερης γενιάς. Το Joe Cinque’s Consolation είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο Σωτήρης Δουνούκος, απόφοιτος της νομικής σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα γεγονότα, αφού συνυπήρξε με την Anu Singh στις ίδιες σπουδαστικές αίθουσες την εποχή που εκείνη αποφάσισε να βασανίσει και να σκοτώσει τον σύντροφο της. Η ταινία δεν προσπαθεί στιγμή να σε υποβάλει σε κριτική απέναντι στους ήρωες, ίσως και για αυτό καταφέρνει να σε κερδίζει σιγά-σιγά και στο τέλος να σε αφήνει με την αίσθηση ότι παρακολούθησες μια μελετημένη και προσεγμένη καταγραφή γεγονότων που δεν μοιάζει με τις κοινές βιογραφίες.

Sacha Joseph and Maggie Naouri in Joe Cinque’s Consolation

Η ταινία Der Traumhafte Weg της Angela Schanelec μπορεί να είναι γερμανική παραγωγή αλλά μεγάλο μέρος της έχει γυριστεί και στην Ελλάδα. Με αργό ρυθμό καταγράφει την ιστορία της Theres και του Κένεθ όταν βρίσκονται ερωτευμένοι στην Ελλάδα του 1980. Τότε η αισιοδοξία για την Ευρωπαϊκή ένωση ήταν δεδομένη. Με κριτική ματιά στα ιστορικά γεγονότα παρουσιάζει τις αλλαγές στους ανθρώπους και την ιστορία.

Der Traumhafte Weg

Το Blind Sun μπορεί να έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με τίτλο Καύσωνας, στο φεστιβάλ του Τορόντο όμως έκανε την Καναδική του Πρεμιέρα. Η ταινία σε σκηνοθεσία της ταλαντούχας Τζόις Νασαουάτι καταγράφει τη ζωή ενός φύλακα σε μια απομονωμένη βίλα που συμβαίνουν μια σειρά παράξενα γεγονότα.

Oι υπόλοιπες ταινίες που παρουσιάζονται είναι το Jesus του Fernardo Guzzoni και η ταινία μικρού μήκους Sandy beach σε σκηνοθεσία Θάνου Παπαστεργίου.

Jesus

Sandy Beach

(Οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα υποστηρικτικά προγράμματα ενίσχυσης του TIFF)

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου του.