Ανταπόκρισή από το φεστιβάλ του Τορόντο
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
(σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γάκη)

Δεν πρόκειτε για παραπλανητικό τίτλο: Η ταινία “Politica, manual de instrucciones” του Fernando Leon De Aranoa ταξιδεύει από το Τορόντο στο Σαν Σεμπαστιάν. Το ντοκιμαντέρ γραμμικής καταγραφής της πορείας των Podemos περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στιγμιότυπα από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Pablo Iglesias ιδρυτή του κινήματος των Podemos.

Το ντοκιμαντέρ, αν και παίρνει φανερά θέση υπέρ του κινήματος των Podemos, παραμένει σταθερά εστιασμένο στην ημερολογιακή απαρίθμηση των γεγονότων και όχι στην κριτική καταγραφή των καταστάσεων που οδηγούν τις λιγότερο ευνοημένες χώρες της Ευρωζώνης σε δράσεις πολιτών ή σε κινήματα με ριζοσπαστικές ιδέες που στοχεύουν στην ανατροπή του παλαιού και παγιωμένου καθεστώτος.

Άξιο προσοχής πάντως είναι το κοντινό πλάνο της ταινίας που το κινητό τηλέφωνο του Pablo Iglesias έχει κολλημένο ένα αυτοκόλητο με το σύνθημα Syriza-Podemos Venceremos, σύνθημα που ακούστηκε στις πολιτικές καμπάνιες των Ελλήνων και Ισπανών πολιτικών προσώπων την περίοδο των περασμένων εκλογών.

(Οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα υποστηρικτικά προγράμματα ενίσχυσης του TIFF)

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου του.