Ανταπόκρισή από το φεστιβάλ του Τορόντο
Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
(σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γάκη)

Οι πολύ σχολαστικοί θεατές θα είδατε μια τυπωμένη διαφήμιση της ταινίας “Sing”, στο πλάνο καταδίωξης της εμπορικής καλοκαιρινής επιτυχίας κινουμένων σχεδίων με τίτλο “Μπάτε Σκύλοι Αλλέστε”. Το στούντιο της Illumination, μετά τις επιτυχίες των ταινιών “Εγώ ο Απαισιότατος” και του spin of των Minion, καταφέρνει για πρώτη φορά να διαγωνιστεί και να παρουσιαστεί σε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο. Τίτλος της ταινίας, “sing”.

Η ταινία περιγράφει τις προσπάθειες ενός θεατρικού παραγωγού να σώσει το θέατρο του στήνοντας ένα διαγωνισμό ταλέντων. Απο τυπογραφικό λάθος, το έπαθλο αποκτά άλλα 2 μηδενικά στο τέλος με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι διαγωνιζόμενοι να κάνουν τα πάντα για να διεκδικήσουν μια υποψηφιότητα. Ξεχάσαμε όμως να σας πούμε την ιδιαιτερότητα των διαγωνιζομένων καθώς και του θεατρικού παραγωγού: όλοι τους είναι ζώα!

Πως όμως μια ταινία που φαντάζει να απευθύνεται εξολοκλήρου σε νεαρούς θεατές καταφέρνει να περάσει στις διαγωνιζόμενες ενός τόσο καταξιωμένου φεστιβάλ; Υπάρχουν δύο πιθανές απαντήσεις *(αν και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση)

Για τις ανάγκες τις ταινίας χάρισαν μεταξύ άλλων τις φωνές τους τα σημαντικότερα αστέρια του Χόλυγουντ, μεταξύ αυτών στον ρόλο του παραγωγού κοάλα είναι ο Μάθιου Μακόναχυ, η Ρις Γουίδερσπουν υποδύεται μια πολύτεκνη γουρούνα, η Σκλαρλετ Γιοχάνσον μια ροκού σκατζόχοιρο κλπ. Αυτά τα πρόσωπα έκαναν τα φλας των φωτογράφων σχεδόν να μη σβήσουν στιγμή όταν τα πρωτοκλασάτα ονόματα που αναφέραμε βρέθηκαν στο κόκκινο χαλί. Εκτός αυτού η συγκεκριμένη ταινία βρίθει προσώπων που παραμένουν στην επικαιρότητα και από το χώρο της μουσικής σκηνής όπως τον Τζον Λέτζεντ και τη Τζένιφερ Χάντσον, καλλιτέχνες που σπάνια θα παρευρίσκονταν καλεσμένα με αυτή την ιδιότητα σε ένα κόκκινο χαλί.

Από την άλλη όμως η ταινία καταφέρνει να στέλνει διαφορετικά μηνύματα σε κάθε θεατή όλης της ηλικιακής κλίμακας. Συγκεκριμένα οι πολύ νεαροί θεατές διασκεδάζουν με τις σχεδιασμένες φιγούρες των ζώων και τα gags τους, οι έφηβοι απολαμβάνουν τις υπέροχες εκτελέσεις σε τραγούδια που ήδη γνωρίζουν, οι ακόμα μεγαλύτεροι άνθρωποι μπορούν να δουν κριτικά τη λειτουργία των talent shows ενώ τέλος οι πιο καμένοι λάτρεις του μιούζικαλ θα αναγνώσουν ένα περισσότερο πολιτικό σχόλιο για την τάση του Μπρόντγουέι -όταν δεν έχει επιτυχημένες παράστασεις- να στρατολογεί διασημότητες από talent shows, να τους ξεζουμίζει όσο πουλάνε… και μετά σιωπή.

Ένα είναι σίγουρο! Η ξεκαρδιστική ταινία κινουμένων σχεδίων θα σας κάνει να τραγουδάτε στίχους από τα πετυχημένα mush ups πολλές ώρες μετά την ολοκλήρωση της. Σίγουρα παραμένει από τις αγαπημένες μας που είδαμε στο Τορόντο.

(Οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα υποστηρικτικά προγράμματα ενίσχυσης του TIFF)

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου του.